19 februari 2007

Middlesex - Jeffrey Eugenides

Proximus Moblog Picture


Genre:
Roman / Familiegeschiedenis


In het kort:
Dit is het zeer sympathieke verhaal van een familie Griekse immigranten, die er wat van probeert te maken in Amerika. Maar ondanks alle inspanningen, loopt niet alles zoals gepland.


De oma blijkt namelijk met haar broer getrouwd te zijn. Hun zoon gaat op zijn beurt aan de haal met de dochter van zijn lesbische tante. En dat geeft uiteindelijk een meisje dat op haar veertiende ontdekt, biologisch gezien, zowel een jongen als een meisje te zijn.


Het verhaal van deze 3 generaties wordt vanuit haar standpunt verteld. Iets wat met veel zin voor detail en op een zeer meeslepende manier gebeurt. Daarbij zorgt de auteur er steeds voor dat je nooit overvallen wordt door een vorm van 'plaatsvervangende' schaamte. Hij laat steeds (op voorhand) weten dat het best goed blijkt mee te vallen om de waarheid over zichzelf te ontdekken, dat het best lukt om door dokters onderzocht te worden, om zichzelf als rariteit in een sexclub tentoon te stellen of om een relatie aan te knopen met een androgyn-orientaalse Duitse. En och ja, wie is er nu eens niet onzeker over zichzelf?


De manier waarop zelfs de vreemdste situatie gerelativeerd wordt, maakt dat dit boek zeer licht verteerbaar blijft en bijzonder prettig leest.


Mijn oordeel:
Een grappig, meeslepend en zeer goed geschreven boek.

"Middlesex", Jeffrey Eugenides. ISBN: 9025410324.

9 februari 2007

Mijn voorbije leesmaanden...

Ik ben de laatste weken al een tijdje verdiept in de geschiedenis van het American Football (meer daarover dus wanneer die turf achter de kiezen is), maar ik had toch zin om wat te posten, en dacht jullie kort kond te doen van wat ik de voorbije maanden gelezen heb.

Verloren Nachten - T.C. Boyle
(gelezen in het Nederlands, oorspronkelijke titel 'Drop City')

Enkele jaren geleden las ik 'World's End' van Boyle (****), en dat vond ik heel erg leuk. Prima in elkaar passend, ook al denk je na enkele hoofdstukken dat je drie verschillende romans tegelijk aan het lezen bent. Reden genoeg dus om een zijn andere werk van dichterbij te onderzoeken.


In het kort: 'Verloren Nachten' vertelt het verhaal van een hippiecommune in 1970 in het hete Californië. Het mooie leventje van de hippies wordt plots verstoord als de commune door gemeentelijke bulldozers met de grond gelijk wordt gemaakt. Met z'n allen verhuizen ze naar Alaska, waar ze een nieuwe commune uit de grond willen stampen. En daar botsen de beide culturen onvermijdelijk.

Mijn oordeel: Het boek leest af en toe niet zo vlot, 's mans taalgebruik is hier af en toe nogal wollig en te uitgebreid, maar desondanks wordt het een mooi verhaal, met een interessante thematiek en bekeken vanuit verschillende invalshoeken.
Zij die Boyle willen leren kennen, raad ik toch eerder 'World's End' aan.

Eindoordeel: ***

The World Stare-Out Championship Final - Paul Hatcher

(gelezen in het Engels)


Marvellous ! Splendid !! Brilliant !!! Other-worldly !!!!




Eindoordeel: *****



De tol van de Roem - Adriaan Jaeggi

Het verhaal: We volgen een jonge Nederlandse trompettist, die aan de weg timmert in het wereldje van jazz en bigband. Hij sluit vriendschap met enkele collega-muzikanten, ze richten samen een jazz-combo op en worden vrij succesvol. Ondertussen echter raakt het hoofdpersonnage verliefd op de vriendin van zijn beste vriend, die het gevoel dan nog beantwoordt ook. Da's om problemen vragen, en daar draait het in de afloop van dit boek dan ook om.

Mijn oordeel: wat een banale liefdesstory van 13 in een dozijn zou kunnen worden, mondt uit in een heel mooi geschreven, passievolle roman over een ingewikkelde driehoeksverhouding. Dat het boek zich afspeelt in het muzikantenmilieu, is een extra troef. De beschrijving van een improvisatie-session tussen het hoofdpersonnage op trompet en zijn vriend op sax behoort tot de mooiste passages die ik ooit al heb gelezen. En maakte mij trouwens verdomd jaloers op muzikanten wiens instrument simpelweg een verlengde van hun lichaam wordt...

Eind-oordeel: ****1/2

7 februari 2007

Het hoeft niet altijd positief te zijn...


The Corrections - Jonathan Frantzen
Vertelt het verhaal van een disfunctioneel gezin en vooral het lichamelijke en geestelijke verval van de stugge en norse vaderfiguur. Aan alle dri
e de kinderen van het gezin is wel iets fout gelopen Hoe dat komt moeten we te weten komen via de talloze flashbacks.

Ik heb
mezelf door de eerste twee derde van het boek geworsteld, maar heb het dan opgegeven. Tot dan had ik de personages de tijd gevonden om ook maar enig gevoel bij me los te weken, maar ze kwamen niet verder dan teleurgestelde onverschilligheid. Mijn eindoordeel over dit nochtans door literaire recensenten als briljant omschreven boek: drukdoenerij om niks.
Voor een positieve bespreking: zie op "Alles uit de kast" (de links rechts op de blog) de bespreking van Stijn Meuris (het is zijn favoriete boek).
** (voor de moeite)

I Am Charlotte Simmons - Tom Wolfe:
Flin
ke klepper van Tom Wolfe over een briljant en intelligent meisje uit een achterlijk Amerikaans dorpje dat een beurs voor een grote universiteit krijgt. Daar wordt ze geconfronteerd met het harde en brute leven op een campus en de nieuwe sociale rol die ze als jonge, vrouwelijke student daarin vervult. We kijken de hele roman voornamelijk in Charlottes hoofd en zien haar geleidelijk aan de "pijn van het student zijn" ondergaan.
Wat een leuke satire had kunnen zijn op het Amerikaanse studentenleven is niet verder geraakt dan een verdienstelijke poging. Van Tom Wolfe had ik echter veel verwacht. Hij wordt als één van dé grote namen van de New Journalism literatuur gezien. Ik had hiervoor nog geen ander boek van hel gelezen, maar ook dit boek werd zeer goed bevonden. Het boek is een beetje in hetzelfde bedje ziek als The Corrections: ik voel geen emotionele band (positief of negatief) met het hoofdpersonage. Charlotte Simmons moet een bijna bovenmenselijk intelligent mens zijn, maar komt op mij over als onhebbelijk, pedant en voornamelijk als een slappe dweil. Ik denk niet dat dit de bedoeling was van Tom Wolfe. Verder is het allemaal wel goed geschreven en zo, maar niet echt een topper.

*** (een ster extra omdat ik het toch uitg
elezen heb)

Als het wel de bedoeling van Tom Wolfe was om haar voor te stellen als een slappe dweil: respect!

Making History - Stephen Fry
Niet zoveel over te vertellen dan: "Jammer, maar helaas". Stephen Fry is één van mijn TV helden (uit o.a. Blackadder) maar als schrijver kan hij me niet bekoren. Dit is een niemendalletje over een doctoraatstudent Geschiedenis die ineens naar een andere dimensie of tijd of whatever wordt gestuurd en toen ben ik er mee opgehouden, ongeveer halfweg.
Voor leuke relaxliteratuur voor als je even een leesdipje hebt, blijft Ben Elton de koning. Stephen Fry mag gerust schrijven, maar dit boek brengt mij er niet toe zijn verdere oeuvre te onderzoeken.

**