27 april 2007

Slachthuis 5 - Kurt Vonnegut


Klein, snellezend, maar o-zo-geweldig boekje over een man die zijn oorlogservaringen alleen maar op geheel eigen wijze verwerkt krijgt.

Het schitterende eraan is dat je nergens een oordeel te lezen krijgt, dat je volledig zelf mag invullen hoe gek die man is... of hoe gek de rest van de wereld is.

Ik vind het één van de betere uit deze reeks 'Verboden boeken'.

Voor een volledige recensie, verwijs ik graag naar het Parool.

24 april 2007

Wat is de wat? - Dave Eggers


Genre: semi-fictioneel vluchtelingenverhaal

In het kort: Terwijl Achak in zijn appartement in Atlanta wordt beroofd, vertelt hij zijn verhaal. Het verhaal over zijn jaren als Soedanese vluchteling. In geuren en kleuren neemt hij ons mee op zijn afschuwelijke vlucht die hij wonderwel heeft overleefd.

Mijn mening: Vaak lees je in de krant berichten over oorlogen, maar eigenlijk doet je dat nooit zo veel (mij niet in ieder geval). In dit boek kom je te weten hoe afschuwelijk oorlog is en wat voor een ellende het met zich meebrengt.
Toch is het boek geen tranentrekker.
Het neemt je mee door Soedan en plaatst je midden in een oorlogssituatie. Op die manier leer je precies hoe het Soedanese conflicht is ontstaan en wat voor gevolgen het heeft voor de mensen die er jarenlang door beheerst worden.

Eindoordeel:
****

18 april 2007

Special Topics in Calamity Physics - Marisha Pessl

(Nederlandse titel: Calamiteitenleer voor gevorderden)

Genre:
ontwikkelingsroman / whodunit

In het kort:
Het verhaal is het verhaal van Blue van Meer, 17 jaar, die, een jaar na de feiten, neerschrijft wat er tijdens haar tijd in St. Gallway is gebeurd.
Blue en haar vader zijn, na het auto-ongeluk waarin haar moeder dood achterbleef, elk jaar weer naar een andere plek verhuisd. Haar vader, Gareth van Meer, is een gelauwerde professor in politieke wetenschappen, aan steeds weer een andere universiteit, waar ze steeds dus naartoe verhuizen. Blue dient zich dan ook elke keer weer in een andere school te integreren.

De focus van het verhaal ligt uiteindelijk op haar passage in St. Gallway in Stockton, waar ze haar laatste jaar voor ze naar Harvard zal gaan, doorbrengt.

Daar wordt ze opgenomen in "The Blue Bloods" een groepje dat iedere week bij de illustere Hannah Schneider samenkomt om te babbelen, te eten enzovoorts. Tot een drama zich voltrekt.

Veel meer ga ik er niet over vertellen. Het is nogal moeilijk samen te vatten.

Mijn oordeel:
Hoewel ik er lang over gedaan heb om het boek uit te lezen, is dit een zeer vlot boek. Dat komt vooral door het personage Blue van Meer, dat een zeer sympathiek personage is. Alle personages in het boek zijn trouwens treffend gekarakteriseerd. De passages over haar vader en haar band met hem, zijn vaak ontroerend grappig. Je ziet ook haar ontwikkeling van schuchter 'trezeke' tot een zelfbewuste, zelfstandige vrouw.

Blue is, door de erudiete opvoeding van haar vader, ook zeer belezen en cultureel. Elk hoofdstuk van het boek heeft zo de titel van een roman, een film e.d. uit de cultuurgeschiedenis.

Door heel het boek vind je tegelijk een zeker soort spanning. Je leert al in het begin van het boek dat Hannah Schneider is omgekomen. In de rest van het verhaal wordt dus de aanloop tot haar dood en daarna de gevolgen ervan beschreven. Je weet als lezer wat er gebeurd is en in haar verhaal weet Blue weet de lezer ook op het puntje van zijn stoel te houden.
Het opvallende is dat je, door de luchtige vertelstijl, soms even vergeet dat er wat gebeuren gaat, en er dan toch weer even snel weer ingezogen wordt.

Het einde bijvoorbeeld gaat van een wat trager tempo plots weer over in page turning mode, wat ook precies gebeurt met het gemoed van Blue op dat moment. Style reflects mood. Nice.

Kortom
Dit is best een aanrader. Ik heb er lang over gedaan, maar dat lag aan tijdsgebrek.

Het is een soort van Dan Brown voor mensen die vaak lezen. Het is ook veel minder doorzichtig en gemakkelijk dan de Da Vinci Code, Angels& Demon and the like. Special Topics is leuk geschreven, goed bedacht en doorspekt van leuke literaire verwijzingen. Dat deze in zekere zin 'betweterige kijk-eens-hoeveel-ik-gelezen-heb' weetjes niet als storend ervaren worden, is een pluspunt.

Dit sterke debuut van Marisha Pessl wordt vaak in één adem genoemd met De Verborgen Geschiedenis van Donna Tartt (een soort van Donna Tartt voor de 21e eeuw). Dat is ook terecht. Het heeft dezelfde spanningsboog en de mysterieuze, intrigerende toon van dat boek.
Als je dat boek een ramp vond, dan is dit misschien ook niets voor jou.
Extra:

Eindoordeel:
****

5 april 2007

Joe Speedboot - Tommy Wieringa


Genre: Mannen-vriendschapboek

In het kort: Fransje, onze verteller, is op jonge leeftijd verlamd geraakt. Hij besluit een dagboek bij te houden over zijn leven.
Zijn leven dat vanaf die tijd vooral zinvol is door de mensen om hem heen. Zoals zijn vriend Joe Speedboot, waarmee hij ondanks zijn handicap verschillende avonturen beleeft. Joe die er altijd is en hem figuurlijk op de been houdt.

Mijn mening: Wat mooi aan het boek is, is dat wat er gebeurt in wezen allemaal niet zo heel bijzonder is, maar dat het toch bijzonder is. Als je begrijpt wat ik bedoel. Dat komt, denk ik, vooral door de manier waarop het is geschreven. De schrijfstijl is apart, maar niet gekunsteld. Je wordt echt in het verhaal gezogen en het speelt zich als een film in je hoofd af.
Bovendien leest het vlot en prettig. In een mum van tijd heb je het uit.
Eindoordeel:
****