22 juni 2007

The first casualty - Ben Elton


In het kort:

De bekende politie-agent 'Kingsley' wordt naar het front gestuurd, tijdens de eerste wereldoorlog, om een moord op te lossen. En dat doet hij dan ook. Hip hoi *ironie*.


Mijn oordeel:

Voor heel dat 'naar-het-front-sturen' trekt Elton 2/3e van het boek uit en ik merkte dat ik zat te wachten op dat laatste derde. Dat laatste stuk stelt ook niet teleur. De beste passages zitten hier. De beschrijvingen van de bloedige willekeur van de granaatinslagen in de loopgraven zijn best de moeite waard. Maar daar houdt het dan ook op.

Zelfs tijdens dat laatste derde ondervraagt Kingsley een beetje obligaat zijn getuigen terwijl ze door Duitsers doodgeschoten worden, heeft hij een o-zo-voorspelbaar avontuurtje met een verpleegster en vindt hij - je gelooft het nooit - niemand minder dan de moordenaar. Gelukkig leest alles als een trein en zit het boek vol met typische Elton-jokes.


Eindoordeel:
Standaard detectiveverhaaltje met bordkartonnen personages. Vlotgeschreven, grappig en af en toe best goed. Perfect niemendalletje voor op vakantie.


**

21 juni 2007

Kaas & De Evolutietheorie - Bas Haring

Genre:
Wetenschap

In het kort:

Eindelijk eens een boek waarin de evolutietheorie écht eenvoudig wordt uitgelegd.


Mijn oordeel:

Je hebt het boekje zo uit en af en toe is het alsof Bas Haring de kindjes in de klas toespreekt, maar het werkt wel. Het is een duidelijke, van alle intellectualisme ontdane uitleg over de evolutietheorie.

Door duidelijke voorbeelden en casusjes zie je ook dat het eigenlijk ook helemaal niet anders kan dan dat er evolutie was en dat intelligent design a load of horse manure is. Het lijkt dus een simpel boekje maar net daar zie je aan dat het zeer slim geschreven is. En dat is knap.


Eindoordeel:

Een aanrader voor wetenschappelijke nitwits (like me)

****

Komt een vrouw bij de dokter - Kluun

In het kort:
Het verhaal is het (waargebeurde verhaal) van Kluun en de strijd van hem en zijn vrouw tegen kanker.
In het boek heten ze Stijn en Carmen. Ze hebben een dochtertje, Luna.
Hij is samen met zijn business partner en beste vriend succesvol in de reclamewereld. Carmen heeft zelf ook een succesvol bedrijf.
Tot ze op een dag naar de dokter gaan en bij haar kanker wordt gevonden.

Het boek is vooral een weergave hoe een voordien al overspelige man omgaat met het langzaam verliezen van zijn "trophy wife". Hij neemt je in dit verhaal mee op alle emotionele reizen en sexuele uitstapjes die hij daarbij doet.

Mijn oordeel:
Het is moeilijk om een eenduidig oordeel te hebben over dit boek.
Aan de ene kant leest het boek als een trein en weet het regelmatig de gevoelige snaar te raken. Het verwerken van de schok van de kanker, de innige moment, de strijd tegen het medische wezen enzovoort zijn ontroerend en hartverscheuren.
Aan de andere kant krijg je toch vaak de indruk dat het ook een soort van goedpraten van zijn vreemdgaan is. Het was al een overspelig mannetje en nu zijn vrouw hem het hardste nodig heeft, doet hij het niet minder. Maar, en dat is de dooddoener, hij houdt alleen écht van Carmen.

Aan de andere kant, dat geeft het boek dan ook wel weer extra draagkracht. Je mag een hoofdpersonage best verachtelijk vinden. Je wil net (positief of negatief) meeleven met de verteller.

Als je het boek NIET leest als waargebeurd en je normale emoties loslaat op de personages is het een boek dat niet alleen leest als een trein maar je ook meeneemt op een stevige emotionele rollercoaster-ride.

Eindoordeel:
***1/2 (geen vier, want ik vind hem toch een beetje een klootzak)

ART. 285b - Christiaan Weijts

In het kort:
Het boek vertelt het verhaal van Sebastiaan, een jonge restaurantpianist. Hij wordt door Victoria Fabers aangeklaagd wegens stalking. In het boek blikt Sebastiaan terug op zijn relatie met Fabers en hoe het zover is kunnen komen.
Tegelijk heeft hij ook een relatie met een jonge Italiaanse die bij hem pianoles volgt. Hij leert via haar de werken van de componist Scarlatti.

Mijn oordeel:
Dit is de debuutroman van Christiaan Weijts. Het is duidelijk: hij kan een stukje schrijven. Hij beheerst duidelijk de technieken om een goede roman te schrijven, motieven te gebruiken enzovoort. Het leest dus behoorlijk vlot en het verhaal was ook boeiend genoeg om het zonder noemenswaardige opstootjes van verveling uit te lezen. Een lekker vlotlezend boek.
Het hoofdpersonage Sebastiaan kwam niet heel erg sympathiek op me over, maar dat is volgens mij ook niet de bedoeling en is evenmin een belemmering.
Het enige is dat Weijts af en toe net iets té duidelijk een gelaagd boek wilde schrijven. Dat de muziek van Scarlatti een motief is, dat ziet het kleinste kind en dat werd me net iets té vaak uitgelegd en verklaard en de verbanden dus iets te vaak gelegd.

Dat is echter de enige echte hiccup in the story.

Eindoordeel:
Vlot boek, best boeiend verhaal, indrukwekkend als debuut.
***1/2

17 juni 2007

Chart Throb - Ben Elton

Genre: komische parodie

In het kort: Ben Elton parodieert op hilarische wijze het `Idols` concept in dit boek. Je volgt zowel de juryleden als een aantal kandidaten van het programma Chart Throb; een zangwedstrijd op TV.

De manier waarop de juryleden elkaar backstabben en de wijze waarop de complexen van de deelnemers worden getoond is erg lachwekkend maar tegelijkertijd ook zielig. Mooi gedaan dat dubbelgevoel.
Ook de kracht van het `editen` van materiaal komt goed naar voren. Hoe beinvloed je je publiek?
Ik kan in ieder geval nooit meer op een normale manier naar een Idols programma kijken.

Oordeel:
Moeilijk om een recensie van dit boek te schrijven. Je moet het gewoon lezen. Het is erg geestig en onderhoudend. Ik kwam wel een beetje moeilijk op gang. In het begin worden er een stuk of 20 karakters geintroduceerd en dat konden mijn hersenen niet helemaal aan.
Gelukkig vielen er uiteraard karakters af (zangwedstrijd!) en werden de overgebleven karakters wat meer uitgediept. Toen werd het boek pas echt leuk.

Eindoordeel:

****

De vliegeraar - Khaled Hosseini

Genre: drama

In het kort:
Amir en Hassan groeien samen op in Afganistan. Amir is de zoon van een rijke vader. Hassan is de zoon van hun bediende. Ondanks dit klassenverschil zijn ze toch dikke vrienden.
Maar als er iets verschrikkelijks met Hassan gebeurd, keert Amir zich van hem af.
Na de Russische inval vluchten Amir en zijn vader naar de Verenigde Staten. Amir bouwt er een nieuw bestaan op, maar hij slaagt er niet in Hassan te vergeten. Uiteindelijk gaat hij terug naar Afghanistan, dat inmiddels door de Taliban is bezet. Daar wordt Amir geconfronteerd met spoken uit zijn verleden.

Mijn oordeel:
Iedereen vertelde me dat ik dit boek moest lezen! Maar ik ben zwaar teleurgesteld.
Ik ben op zich gek op drama (zowel in boeken als in het echte leven), maar dit is me toch allemaal even net iets te toevallig. Denk aan: je komt erachter dat je moeder je oma is, je vader je oom, je broer je echte moeder en de hond je vader. Dat is dan weer erg overdreven, maar tijdens het lezen van dit boek dacht ik vaak: pff, lekker toevallig. Ik kon het niet meer serieus nemen. Maar misschien ben ik te nuchter. Ik vond het een beetje een Dan Brown - Da Vinci code truccengedoe en daar hou ik niet van.

Eindoordeel:
** (omdat het wel lekker wegleest en je je ook wel lekker kunt ergeren)

Wolkenatlas - David Mitchell

Genre: dagboek, brievenroman, thriller, interview, SF

In het kort: Dit is een heel bijzonder boek. Het bestaat uit 6 verhalen, die allemaal in een verschillende tijd spelen en van verschillende genres zijn (zie hierboven). De eerste 5 verhalen worden eerst half verteld, vervolgens komt het 6e verhaal, en daarna worden de 5 verhalen afgerond. Elk verhaal heeft bovendien een verband met het voorgaande.

Mijn mening: Ik vond het een erg knap en onderhoudend boek. Mitchell kan in verschillende genres schrijven. En elk verhaal boeit (het ene net iets meer dan het andere). Ik vind de eerste helft van het boek echter meer onderhoudend dan het laatste deel. Dat komt denk ik omdat de spanning zich eerst heel erg opbouwd. Je weet immers dat het verhaal midden in het verhaal stopt. Het laatste deel leest dan eigenlijk gewoon als een aantal verhaaleindes.

Eindoordeel:
****1/2

13 juni 2007

"Surely you're joking mr. Feynman" Adventures of a curious character



Genre: Memoires / Wetenschap

Richard Feynman was een groot theoretische fysicus. Maar hij voldeed zeker niet aan het stereotype beeld dat veel mensen bij natuurkundigen hebben! Hij was een geweldig spreker en leraar, hij had een sterk gevoel voor humor en hield ervan om mensen voor de gek te houden, hij drumde, kraakte kluizen, en heeft geschilderd. Bovenal was hij een levensgenieter, en dat springt van de pagina’s af!

In dit boek zijn verhalen opgenomen zoals hij ze verteld heeft aan Ralph Leighton, met wie Feynman samen drumde en ze vertellen op een ongekunstelde en ontwapendende manier het levensverhaal van Feynman. Aangezien Feynman verre van een doorsnee-persoon was is het erg vermakelijk om over zijn belevenissen te lezen. Bijvoorbeeld hoe hij in Los Alamos, waar hij werkte aan de ontwikkeling van de atoombom, kluizen kraakte voor de ontspanning en om te laten zien hoe lui mensen worden bij het idee van veiligheid. Of hoe hij tijdens een sabbatical in Brazilie meedrumde in de Carnavalsoptochten. Of hoe hij, na het winnen van de Nobelprijs incognito lezingen gaf om er voor te zorgen dat de toehoorders kwamen voor de boodschap, en niet om naar een aapje te kijken. Persoonlijk vind ik de verhalen / anekdotes / belevenissen leuker naarmate het boek vordert (en de tijd dus ook, want het boek is chronologisch opgebouwd). Ik herken veel van de academische wereld die hij beschrijft.

Een van de sterkste hoofdstukken vind ik het laatste, en mocht je ergens in het boek stranden, dan zou ik aan willen raden om toch zeker het verhaal over “Cargo Cult Science” te lezen, een lezing voor Caltech studenten over wetenschap en pseudowetenschap, het verschil tussen geloven en weten, en de denkfouten die veel mensen die zichzelf wetenschapper vinden regelmatig maken.

Al met al een aanrader dus. Daarom ook mijn eindoordeel: ****

7 juni 2007

Blue Blood - Art Chansky

Genre:
Sport

Dit boek (met als ondertitel: 'Duke-Carolina, Inside the Most Storied Rivalry in College Hoops') gaat over Amerikaans universiteitsbasketbal, over een vete tussen Duke University en University of North Carolina, twee dicht bij elkaar liggende colleges, die daarenboven tot de meest succesvolle ooit behoren.

Beide universiteiten staan elkaar al naar het leven sinds 1950, en elke wedstrijd sindsdien wordt uitgebreid besproken in dit boek.


De auteur gaat echter uit van een bepaalde voorkennis, waardoor het moeilijk om volgen wordt voor iemand die er niet zo heel erg veel van afweet.


Voor freaks of nature als ik is dit een voltreffer.


Vandaar ook mijn Beoordeling: ****1/2

Heb je mij nog lief ? - Josie Lloyd en Emlyn Rees


Dit is het vervolg op 'Heb mij lief', een love-story zoals dertien in een dozijn, maar met enkele leuke twists and turns. We volgden toen Jack en Amy, en hoe ze uiteindelijk, na heel wat onvermijdelijke hindernissen, misverstanden en ongelukkige toevallen, toch in elkaars armen vallen en elkaar hun liefde betuigen.


Dit boek maakt een tijdssprongetje van zes jaar, Jack en Amy zijn ondertussen getrouwd, hebben twee bloedjes van kinderen en hebben een klein appartementje in Londen gekocht.

Het verhaal heeft niet veel om het lijf, er komen wat buitenechtelijke vluggertjes, veel geruzie en misverstanden bij kijken, net zoals in het eerste deel dus.


Het leuke aan dit boek is dat elk hoofdstuk afwisselend door Jack of Amy wordt verteld, en dat zorgt ervoor dat het toch afwisselend en leesbaar blijft.


Dit boek hoort thuis onder de 'verstand-op-nul-literatuur', maar is één van de heel weinigen die mij ooit heeft kunnen doen schaterlachen, tot de tranen toe zelfs. Which is quite annoying als je op elkaar geperst in een vliegtuig zit.


Beoordeling: ***