25 augustus 2008

The Mistress's Daughter - A.M. Homes

Genre: autobiografie

In 't kort: In dit autobiografisch boek vertelt schrijfster Homes hoe zij erachter komt wie haar échte moeder en vader zijn. Ze is geadopteerd, dat weet ze. Maar wie haar echte ouders zijn ontdekt ze pas rond haar 30e. In eerste instantie moet ze er niet veel van hebben en is achterdochtig. Maar door de dood van haar moeder (échte moeder) raakt ze ineens nieuwsgierig naar haar familie en voorouders.

Mijn mening: Ik vond het interessant om eens te lezen hoe een adoptiekind omgaat met de zeer verlate kennismaking met haar ouders. Er komt duidelijk naar voren hoe (deels terecht) achterdochtig ze is tav haar ouders. In het begin is ze heel koel, zakelijk en afstandig. Ze zoekt achter elke opmerking een negatieve betekenis. Maar later in het boek wordt ze steeds gevoeliger en zoekt ze steeds meer toenadering. Maar dan is het al te laat.....

Eindoordeel:
***1/2

One good turn - Kate Atkinson

Genre: komedie, detective

In 't kort: Jackson Brodie, een ex-politieagent die in een eerder boek van Atkinson ook hoofdpersonage was, is getuige van een brutale aanval van een Honda bestuurder op een mede-weggebruiker tijdens een file op de weg. Deze gebeurtenis is het begin van een reeks moorden en verwikkelingen die de verschillende toeschouwers van deze aanval zullen meemaken. Maar wat hebben deze gebeurtenissen te maken met de "Honda-man"?

Mijn mening: Ik ben ze nog niet vaak tegengekomen: komische moordverhalen. Ik was dus erg benieuwd naar de uitwerking van deze combinatie. Weer eens wat anders, dacht ik.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik er nog niet helemaal uit ben. Vond ik het nou een leuk boek of niet? Zou ik nog zo'n boek lezen? Ik twijfel omdat ik denk dat mijn antwoord misschien positiever zou zijn als ik...
a] het boek in één of een beperkt paar etapes had gelezen. Nu heb ik steeds kleine stukjes gelezen en eigenlijk worden bij mij boeken daar niet leuker van. Half uurtjes in bed lezen zijn niet aan mij besteed.
b] het engels iets machtiger was geweest. Schrijstijl is behoorlijk Brits. NL was beter geweest. Anderzijds mis je dan de grappen vrees ik.
Er zitten een heleboel rake komische elementen in en je bent ook wel benieuwd naar de oplossing van al die mysteries, maar dan moet je het wel in ongeveer één ruk kunnen uitlezen. Anders raak je het verhaal een beetje kwijt bij dit boek. Ik kan dus moeilijk een oordeel geven en zal nog een ander boek van de schrijfster moeten lezen (onder de hierboven geschetste condities) om een goed oordeel over dit genre (comic murder-mysteries) te kunnen geven.

Eindoordeel:
**

18 augustus 2008

Appointment with death e.a. - Agatha Christie

Genre: detective, hoorspel

In 't kort: Ze zijn leuk! De BBC hoorspelen naar de detective romans van Agatha Christie. In +/- 2 uur krijg je haar romans, in verkorte versie, te horen. Ingesproken door verschillende Britse acteurs.

Mijn mening: Als een echte Christie-fan was ik heel benieuwd naar de hoorspelen. Lekker twee uur achterover hangen en genieten van een typisch Brits "murder-mystery". De verhalen zijn echter behoorlijk ingekort. Er blijven slechts dialogen over en af en toe een alwetende verteller die er tussenkomt. Nadeel van de inkorting is dat de even zo interessante side-stories er uitgeschreven zijn. Daardoor komt de oplossing van de moord(en) vrij plotseling en zonder dat je er zelf over mee heb kunnen denken. In die zin kunnen de hoorspelen niet tippen aan de boeken. Maar...als je je even 2 uur wilt vermaken met een spannende whodunnit, dan raad ik je dit zeker aan.

Eindoordeel
***1/2

4 augustus 2008

You lose some, you lose some - Furman & Harry

Genre: geschiedenis, sport, toiletboek

In't kort: waar we meestal enkel de verhalen krijgen van de schitterende vedetten, triomferende helden en onverhoopte come-backs (geschiedenis wordt immers hoofdzakelijk geschreven door de uiteindelijke winnaars), kijkt dit boek even naar de andere kant van de medaille.
In 30 kleine hoofdstukjes (verdeeld over 7 'grotere' delen) krijgen we het verhaal van sporters op de drempel van het nirvana, net voor de deur van de onsterfelijkheid, maar ze struikelen net voor het ultieme doel.
En over teams die steeds gedoemd zijn om te mislukken en nooit ofte nimmer op de hoogste trede zullen staan. En over wedstrijden waar één futiele beslissing of fout besliste over hemel of hel.
Aangezien dit een Amerikaans boek is, wordt uiteraard vooral gefocust op basketbal, baseball en American football, al zijn er ook enkele verhalen over golf, voetbal en de Olympische Spelen.

Mijn oordeel: gezien mijn vorige posts kunnen jullie wel raden dat dit echt mijn 'cup of tea' is. Maar de auteurs houden het niet alleen bij de verhalen, ze graven af en toe ook wat dieper. Het verhaal over de Olympische Spelen van 1936 en de clash tussen Hitler en de zwarte superatleet Jesse Owens, bijvoorbeeld, plaatst de sport in een groter perspectief. Net als het hoofdstukje over Andres Escobar, de Colombiaanse voetballer die na zijn own-goal op de Wereldbeker vermoord werd. En die arme golfer Jean Van De Velde, die op amper één hole van de eeuwige roem, bijna letterlijk volledig kapot ging aan zenuwen. Het doet af en toe de wenkbrauwen fronsen hoezeer sport invloed kan hebben op het verdere verloop van iemands leven.

Eindoordeel: ****

Besluiteloos - Benjamin Kunkel

Genre: Roman

In't kort: Dwight Wilmerding is pas achtentwintig jaar oud, maar heeft een full-blown midlife crisis. Op zich niet vreemd: hij woont met wat vage vrienden in een klein appartement en zijn baan is niet bepaald sfeerverhogend. Aangemoedigd door één van zijn kamergenoten begint hij experimentele pillen te slikken die hem over zijn besluiteloosheid heen moet helpen. Wanneer hij ook ontslagen wordt en vervolgens uitgenodigd door een highschool sweetheart om naar Ecuador te komen, reist hij af. Mits een bijzonder ongeloofwaardige en voor mij volkomen onnodige kunstgreep van de auteur, vind hij daar, midden in de jungle, de liefde, de antwoorden en zodoende dus de zin van het leven.

Mijn oordeel: Kunkel wordt door critici in één adem genoemd met Dave Eggers en Jonathan Safran Foer. Ik hoop dat die critici daar dan een lekkere cent aan overgehouden hebben. Wat mij stoorde, was de ongeloofwaardigheid van het einde, het regelmatige ineenzakken van het verhaal (zozo, meneer zat aan de placebo’s, nee maar, wat een verrassing, ho ho). Kortom: het had wat mij betreft spannender en beter gekund. Sommige dialogen zijn bij wijlen zeer goed, heel grappig en herkenbaar geschreven. Het intrigerendste vind ik nog, dat de audio-versie, als die er komt, volgens mij perfect door Figor kan ingelezen worden.


Eindoordeel: **1/2 voor het boek (**** voor de toekomstige-Figor-audio-versie)

Spoorloos - Harlan Coben

Genre: Thriller

In't kort: Elf jaar geleden raakte Will Klein op één dag zijn vriendinnetje Julie én zijn broer Ken kwijt. Op die dag werd Julie verkracht en gewurgd gevonden. Hoofdverdachte toen was Ken, maar die verdween spoorloos en algemeen wordt aangenomen dat hij dood is. Will is inmiddels maatschappelijk werker geworden, zet zich in voor straatkinderen en heeft een nieuwe vriendin, Sheila. Maar dan mompelt Wills moeder op haar sterfbed 'Hij leeft nog'. Dat is de start van een aantal bijzonder spannende gebeurtenissen.

Niet alleen verdwijnt ineens ook zijn vriendin Sheila, ze blijkt ook nog eens gezocht door de politie. Will gaat op zoek naar zijn broer en naar Sheila, valt (samen met de lezer) van de ene verrassing in de andere en ontdekt dat bijna niemand in zijn omgeving is wie hij voorgeeft te zijn.

Mijn oordeel: Ik stoorde me in het begin aan het feit dat de hoofdfiguur, zonder enige ervaring in detective-werk, quasi probleemloos de ene na de andere clue ontdekt en ontrafelt. Er zaten ook zodanig veel plotwendingen in, dat het bijna lachwekkend werd. En toch... Op het einde wordt alles zodanig perfect verklaard, dat echt alles klopt. Dat probleemloos-ontdekken-van-clues blijkt geen toeval. Elke plotwending is zinvol en klinkt bovendien ineens logisch. Sterk. Al bij al dus een goed geschreven en geconstrueerde thriller.

Eindoordeel: ***

De God van Kleine Dingen - Arundhati Roy

Genre: Roman

In't kort: In het Zuid-Indiase Kerala leven Estha en zijn tweelingzus Rahel. Ze groeien op in het ouderlijk huis van hun mooie en mysterieuze moeder Ammu, dat ze verder delen met hun grootvader, grootmoeder, een oudtante en hun oom Chacko. Deze zijn respectievelijk een geweldenaar, een gemene bitch, een jaloerse tik en een vrouwenzot. Desalnietemin groeit de tweeling voorspoedig op en krijgen we schitterende stukjes kinderlijke verwondering te lezen (in dit geval over een wereld die is georganiseerd volgens het Indische kastensysteem). Maar dan is er de Verschrikking, het rampzalige voorval waardoor Estha en Rahel elkaar pas na 23 jaar terugzien.

Mijn oordeel: Het boek is niet chronologisch verteld. De term 'Verschrikking' valt bijvoorbeeld al op de eerste pagina's, maar wat die dan precies inhoudt, lees je pas op de laatste. Het is dus niet bepaald gemakkelijk om in het verhaal te blijven. Bij elk nieuw hoofdstukje moet je je telkens opnieuw beginnen afvragen waar dit precies past in het verhaal, in de tijdslijn. Verder staat het verhaal ook vol tussenwerpingen, herhalingen, liedjesteksten, rijmpjes. Allemaal heel erg mooi en bijzonder stijlvol - literair zelfs - maar het er opnieuw niet makkelijker op makend. Maar misschien hoeft het ook niet altijd gesneden koek te zijn, en dit boek was alleszins wel weer even een uitdaging voor mij als lezer.

De meeste critici zijn absoluut lyrisch over dit boek, ik noem het gewoon ok.

Eindoordeel: ***

Any Human Heart - William Boyd

Genre: Roman, dagboek, fictieve biografie

In't kort: Dit is het dagboek van Logan Mountstuart. Een fictief schrijver die leefde van 1923 tot 1991. Een doodgewone man, wiens leven beïnvloed werd door zowat alle grote gebeurtenissen in de 20ste eeuw.

Als schrijver reist hij veel en komt zo in contact met zowat alle andere, grote schrijvers en kunstenaars van de vorige eeuw. Aldous Huxley, Ernest Hemingway, Virginia Woolf, Ian Fleming en nog vele anderen passeren de revue. Maar hoe beroemd zijn gezelschap ook is, veel belangrijker is dat Mountstuart een mens is zoals ieder van ons: een man met een normale problemen en interesses, iemand die probeert vooruit te komen in het leven, en vaak niet in staat is om zijn impulsen te bedwingen.

Mijn oordeel: Ondanks de lengte, leest dit boek snel. Het staat bol van de kleine, persoonlijke verhalen in een grote, gekleurde wereld die allesbehalve stilstaat. Ik vond het best interessant om geconfronteerd te worden met Mountstuart's overtuiging dat het leven gewoon de som is van veel geluk en pech, - dat de dingen gewoon gebeuren. Ik voelde de nood om hem regelmatig een stevige schop onder zijn kont te geven. Hij maakt talrijke, grote gebeurtenissen van onze eigen tijd aan den lijve mee, maar biedt vervolgens geen enkele les voor de toekomst. Hij kent grote persoonlijke drama's en doet gewoon verder. Hij kan alleen maar verder leven, meer leven. Zoals hijzelf aangeeft, het leven is als een yo-yo, en als je geluk hebt, is er op het einde evenveel op als neer geweest. En als je slim bent, dan heb je ervoor gekozen om van de ups extra-veel te genieten en de downs proberen te vergeten.

Eindoordeel: ***

De engelenmaker - Stefan Brijs

Genre: Roman

In't kort: Op 13 oktober 1984 keert na een afwezigheid van bijna twintig jaar Doktor Victor Hoppe terug naar zijn geboortedorp Wolfheim, vlak bij het drielandenpunt in de buurt van Vaals en Aken. De bekrompen dorpelingen reageren argwanend op zijn komst, zeker als blijkt dat hij drie kinderen van een paar weken oud bij zich heeft: een identieke drieling met een schrikwekkende afwijking. Na enkele bijzondere genezingen wordt de dokter toch aanvaard in het dorp en gestaag groeit zijn populariteit. Zijn kinderen zijn echter zelden te zien en dat voedt de geruchten. Langzaam groeit het besef dat ze alle drie ernstig ziek zijn. Maar er blijkt meer aan de hand, niet alleen met de kinderen, ook met de dokter zelf die, gegijzeld door zijn verleden, een beslissing neemt die hem onsterfelijkheid moet bezorgen.

Mijn oordeel: Een verhaal over geloof en wetenschap, macht en onmacht, zin en onzin, Vol geruchten, rumoer, gefluister en geroddel. Een roman waarin elk personage naar de waarheid op zoek is en uiteindelijk alleen zijn eigen waarheid vindt en gelooft. Het was één van die boeken die ik maar moeilijk kon opzijleggen. Hoe walgelijk de daden van de hoofdfiguur in kwestie ook zijn, eenmaal je zijn verleden kent, kan je hem (bijna) alleen maar vergeven. Ik moest ook vaak denken aan Elementaire Deeltjes van Michel Houellebecq. De thematiek is heel gelijkaardig. Ik kan me dan ook volledig vinden in de talrijke nominaties en prijzen die dit boek behaalde. Eén van de betere boeken die ik dit jaar al las.

Eindoordeel: ****

Duyvels End - Coraghessan Boyle

Genre: Roman, Familiekroniek

In't kort: Walter Van Brunt verliest tijdens de oudejaarsnacht van 1968 bij een motorongeluk zijn voet. Hoewel hij bij een eerder ongeval zijn andere voet al had kwijtgespeeld, komt hij meer dan ooit met zijn 2 voeten op de grond te staan.

Diezelfde grond werd in de zeventiende eeuw voor het eerst betreden door Walters verre voorouder Harmanus van Brunt. Harmanus komt in maart 1663 een nieuw bestaan zoeken in het dal van de Noortrivier, de huidige Hudson in de staat New York. Er gaat echter iets mis in het leven van de kolonist Harmanus, en er gaat nog veel meer mis in het leven van zijn zoon Jeremias en zijn kleinzoon Wouter. Het patroon dat in de zeventiende eeuw wordt gecreëerd, achtervolgt Walter Van Brunt en zijn vader Truman tot in de twintigste eeuw.

Mijn oordeel: Dit verhaal omspant talrijke generaties, die stuk voor stuk leiden aan dezelfde, onvoorstelbare gedetermineerdheid. Dit is een mooie, humoristische, best indrukwekkende roman.

Eindoordeel: ***1/2

De Rotters Club - Jonathan Coe

Genre: Vriendenkringroman

In't kort: Dit is het verhaal van vier vrienden op een gerenommeerde school in Birmingham. Ze vormen de redactie van de schoolkrant in de turbulente jaren zeventig. Stakingen verlammen het land, de IRA laat bommen ontploffen in de stad, en de jongens ontdekken het leven en de liefde. De Rotters club gaat over ieders individuele, en daardoor universele, onzekerheid bij het opgroeien, de grote wereld en hoe verwarrend die wel niet is, de kleine en de grote dingen, alles door elkaar.

Mijn oordeel: Ik dacht, laat ik beginnen bij deel 1, alvorens ik 'De Gesloten Kring' lees. Beide boeken gaan over een groepje idealistische vrienden. In De Rotters Club zijn ze tieners. Het is een mooi boek dat een stuk Engelse geschiedenis weergeeft (einde van love&peace, begin van punk en Margaret Tatcher), gezien vanuit de ogen van een groep schoolvrienden. Geschreven met veel humor, maar ook met een scherpe blik.

Eindoordeel: ***

De Voyeur - David Ellis


Genre: Thriller

In't kort: Marty Kalish is verliefd op de getrouwde Rachel. Als Rachels echtgenoot op een nacht verdwijnt, is Marty een van de eersten die wordt ondervraagd. Bij gebrek aan mogelijke verdachten, arresteert de politie hem op verdenking van moord. Wij weten dat Marty die nacht buiten stond, bij Rachels huis. Wij weten dat hij een motief heeft. Maar is hij ook een moordenaar?

Alles wat we vernemen over Marty - zijn verhouding met Rachel, de bewuste nacht, ... - komt van Marty zelf. Wij zouden willen dat hij onschuldig is, maar hoe meer hij vertelt, hoe meer we gaan vrezen dat hij wel eens schuldig zou kunnen zijn. Marty verandert voortdurend zijn verhaal, tot hij met de doodstraf wordt geconfronteerd.

Wat hij dan doet, is een schitterend staaltje van hoe het Amerikaanse rechtsysteem ten volle 'gebruikt' kan worden. Het einde was misschien geen grote verrassing, maar ik heb er wel ontzettend van genoten.

Mijn oordeel: Een zeer entertainende thriller over obsessie, verraad en wraak.

Eindoordeel: ***