24 november 2009

De Ereronde van De Eland - Thijs Zonneveld

In't kort:
We volgen een renner die zich, in een overgangsetappe in de Tour de France, tegen beter weten in, alleen op kop weet. Wat volgt is een beschrijving van de eerst euforische maar later steeds pijnlijker tocht van een knecht die even uit zijn rol stapt.

Mijn oordeel:
Thijs Zonneveld is zelf renner geweest (al zei zijn naam me niets) die nu onder andere columns schrijft voor wielertijdschrijft De Muur. Dus hij weet waarover hij het heeft.

Dit is een verdienstelijke eerste roman, al is de titel 'roman' een beetje overdreven. Door wat vormgevingskundige ingrepen beslaat het boekje een goede 150 pagina's, maar je hebt het in minder dan twee uurtjes uit.

Het is wel eens leuk om in het hoofd van een renner te zitten, maar het is niet memorabel. "De Renner" van Tim Krabbé vond ik dan beter, al is dat boek niet lang blijven hangen. Een lot dat ook dit boekje beschoren is.

Eindoordeel:
Voor al wie graag de Tour kijkt en eens wil weten wat er in het hoofd van zo'n renner omgaat, is dit een leuk tussendoortje. Maar meer ook niet.
**

Behind The Scenes At The Museum - Kate Atkinson

In't kort:
We lezen het verhaal van Ruby Lennox, van bij haar weinig bevlogen conceptie tot na de dood van haar moeder Bunty.

Met behulp van verschillende 'footnotes' krijgen we ook de geschiedenis van de twee generaties voornamelijk vrouwen die haar voorgingen, vanaf het einde van de 19e eeuw over twee wereldoorlogen tot de huidige tijd.

Mijn oordeel:
Een familiekroniek kan slagen en boeiend zijn maar kan ook sterk vervelen en weinig verrassends brengen. Deze kroniek zit ergens tussenin. Er zitten zeker zeer grappige en soms net ontroerende passages in, maar het heeft me nergens echt gepakt. Rubys geschiedenis en voorgeschiedenis staat bol van de vreemde personages, er valt met grote regelmaat een dode en de mannen zijn onherroepelijk alcoholisten en schuinsmarcheerders, terwijl (in die tijd) de vrouwen thuis op de kinderen konden letten. Dat leidt soms tot grappige momenten, maar het is niet altijd raak.

Dat het niet echt boeide is ook een gevolg van dat, als het verhaal wat tempo begon te maken, er weer tijd moest gemaakt worden voor een 'footnote', wat gewoon hoofdstukken waren over de eerdere generaties. Waar die soms inderdaad verduidelijkend zijn voor het verhaal, zitten ze soms toch ook een beetje in de weg. De verhalen van de verschillende generaties staan ook net iets te veel op zichzelf eerder dan dat ze elkaar versterken. Ik betrapte me erop dat ik, buiten het verhaal van Ruby zelf, eerder dacht: "Oh ja, dat moesten we ook nog afronden, ja...".

Eindoordeel:
Leuk verhaal, maar ik vond geen connectie.
**1/2

12 november 2009

The Book of Genesis - Illustrated by R. Crumb

In short: And God said, let the godfather of underground comics illustrate the Beginning.

My judgment: it's the Book of Genesis, nothing more, nothing less. Very true to the text and illustrated with reverence and composure (to the astonishment of many apparently, expecting a decadent and subversive interpretation). Lots of family trees, lots of inbreeding and men with beards that live to see their great-great-great grandchildren grow up and conceive. By sticking to the original text, it seems Crumb wants to show a glimpse of how ancient this mosaic of stories is - they're not always an easy read - rather than demonstrating the storytelling quality of the first book of the Bible.
If you are looking for more typical, trademark comic topics by Robert Crumb, you may want to look elsewhere.

8 november 2009

City of Glory - Beverly Swerling

Genre: historische roman
In't kort: New York, 1812, tijdens de Britse blokkade. Joyful Patrick Turner, chirurg maar door een oorlogswond genoodzaakt zijn professionele bezigheden te verplaatsen naar een ander domein, waagt zich op de handelsmarkt, en krijgt stevige concurrentie van Gornt Blakeman. Onder hun tweetjes strijden ze om de macht in deze lucratieve branche, maar daarnaast ook om de hand van de beeldschone Manon Vionne. En om de grootste diamant van de wereld. En om de soevereiniteit van de USA...
Mijn oordeel: op amazon.com las ik volgende recensie, en ik kan het eerlijk gezegd niet beter uidrukken, ik ben het volmondig eens met onderstaande:

"Beverly Swerling's third novel continues the story of the Devrey and Turner family feud into the early 19th century, against the backdrop of the British Blockade of American ports and the attack on Washington DC toward the end of the war of 1812. This book is chock full of action - it is a wonder that Joyful Patrick Turner , the hero of her latest installment, was able to accomplish so much in these ten days during which he seemingly had so little sleep!
The pluses: this book has all the ingredients for the making of a wonderful historic novel: pirates, political schemes, war, treason, brothels, slave trading, the largest diamond ever, true love, Irish gangs, the wealthiest man in America, and plenty of characters with missing limbs and digits.
Despite these perks, the substories in this novel are a bit blurry, rushed and littered with extra characters who play insignificant roles. For instance, why the Chinese Opium side line ? It adds little other than to provide opportunities for Joyful to keep his Cantonese in use ! Politics, business, love, intrigue, war and lust are just thrown into the pot and brought to an immediate boil rather than added one by one and simmering until the perfect flavor is attained. This seems such a shame, since Swerlings first two books are magnificently written historical epics - perhaps their brilliance casts a bit of a shadow on this one.
However, please do not let these flaws dissuade you from reading 'City of Glory'! It is a fun, fast-pacedbook full of well researched (and little known) history told through archetypal characters, and quite enjoyable!"
Eindoordeel: ****

Murfreesboro Blues - Mart Smeets

In't kort: Tjerk, zoon van Mart, is een beloftevol baseball-speler, en wil naar de States gaan studeren en tegelijk het baseball-team van de unief proberen te halen. Mart loodst hem via via binnen op de kleine universiteit van Middle Tennessee State University, gelegen in Murfreesboro, Tn, waar hij al snel tot het baseball-team toegelaten wordt, maar vooral als bankzitter. Mart probeert hem zoveel als mogelijk te bezoeken, en dit boek gaat precies over die bezoeken.

Mijn oordeel: dit boek heeft twee hoofdthema's: de USA op zichzelf, en de vaderzoonrelatie. De twee heren bespreken het leven in de States, met een focus uiteraard op wat er in de sport omgaat, en hoe Tjerk die nieuwe wereld beleeft en zich noodgedwongen aanpast aan de geplogenheden in het Bible Belt-stadje.

Eindoordeel: voor mij het beste non-fictie-werk van Smeets. ****1/2

The Jordan Rules - Sam Smith

Genre: het leven zoals het is: het basketballteam

In't kort: de ondertitel 'The inside Story of a turbulent Season with Michael Jordan and the Chicago Bulls' dekt de lading volledig. We volgen de piepjonge Chicago Bulls, geleid door rijzende ster Michael Jordan, tijdens hun break-out season 1991-'92, met als bekroning hun allereerste NBA-titel.

Mijn oordeel: dit was één van de allereerste 'het leven zoals het is: team X of speler Y'-boeken, en legt de lat meteen erg hoog voor zijn ondertussen ontelbare opvolgers. Smith kreeg, als jarenlang journalist voor The Chicago Tribune, tijdens dat seizoen toegang tot alle vergaderingen, besprekingen, voorbereidingen, trainingen en wedstrijden, reisde met het team mee op verplaatsing, kortom maakte deel uit van het team. Op deze manier krijgen we van heel dichtbij een zicht op hoe het is om dag in dag uit met een eigenwijze en egoïstische wereldster-in-wording te mogen/moeten leven. Want dat Jordan, hoe sympathiek ook voor de cameralenzen, egenlijk een serieuze jerk is, wordt al heel snel duidelijk.
Een heel leuk boek, met heel wat interessante weetjes en feiten over het leven als professioneel basketter.

Eindoordeel: ****

6 november 2009

Heart of Darkness - Joseph Conrad

In't kort:
Dit is het verhaal van Charlie Marlow over zijn tocht in Congo waar hij de ziek gewaande Kurtz moet opzoeken. Door het lange wachten en ook de dreigende invloed van de Congolese jungle (the heart of darkness waarvan sprake) krijgt deze tocht een veel diepgaander betekenis dan ze eigenlijk zou mogen hebben. Kurtz wordt een soort van God wiens woorden als orakels worden aanhoord.

Mijn oordeel:
Op deze roman van Conrad is het geweldige Apocalypse Now gebaseerd. De sfeer die je bij die film ervaart, zit ook al in het boek. Wat begint als een vrij gewoon verhaal, wordt een bezwerende mythe over de zoektocht naar Kurtz en de daaropvolgende ontmoeting met deze aanbeden figuur. We voelen als het ware hoe Marlow waanzinnig begint te worden, en dat vooral door het eerst lange wachten voor hij kan vertrekken en vervolgens de donkere kracht van Afrika.
Doordat dit een vertelling is van een madman, is structuur niet meteen van groot belang. Het is bijna een interne monoloog, zonder al te veel opsmuk of plot-opbouw. Hierdoor ontbreekt het dit boek toch aan spanning, wat het geen licht leesvoer maakt. Het gaat meer over hoe we allemaal waanzinnige wilden zijn of kunnen worden.

Ik was wel geboeid door deze novelle, maar miste toch teveel een goed verhaal. Er gebeuren wel dingen, maar er gebeurt niet veel. Dat is ook zo in Apocalypse Now, maar de verplaatsing van setting van Afrika naar de oorlog in Vietnam sprak me meer aan. De dreigende sfeer en de waanzin kwamen ook beter tot zijn recht op het witte doek dan op het witte blad.

Eindoordeel:
***