24 januari 2010

Enduring Love - Ian McEwan

In't kort:
Joe Rose, een wetenschappelijk journalist, houdt een verrassings picnic voor zijn vriendin die na een lange afwezigheid weer thuis is. Hun picnic wordt echter verstoord door hulpgeroep: een luchtballon is zwaar in de problemen en een vader en zijn zoontje dreigen om te komen. terwijl Joe en andere toegesnelde helpers de luchtballon proberen tegen te houden, laat een van hen los. John Logan een van de helpers blijft haken en stort even later naar zijn dood.

Een van de andere "redders", Jed Parry, ontwikkelt volgens Joe een fascinatie voor hem die grenst aan het irrationele en dreigt te escaleren.

Mijn oordeel:
Ian McEwan is ondertussen een van die schrijvers geworden waar ik naar terug grijp als ik even geen inspiratie heb om iets anders te zoeken. Een certitude waarvan ik quasi zeker weet dat het me zal bevallen.

Dit boek las ik tijdens een uitgeregende dag in Nieuw-Zeeland en was het ideale boek om de tijd te verdrijven. Spannend en intrigerend en, belangrijk, kort genoeg om de spanningsboog niet te laten verslappen. Het zet de lezer ook net genoeg aan het twijfelen: niet te weinig mysterie zodat je aan de ene kant geïnteresseerd blijft maar aan de andere kant niet te veel om het geloofwaardig te houden. Je voelt als lezer dezelfde angst als het hoofdpersonage en aan de andere kant begrijp je ook de twijfels en het onbegrip van de anderen. De balans zit in dit boek perfect goed. En McEwan heeft zo perfect gebracht wat ik die regenachtige dag zocht.

Eindoordeel:
****

20 januari 2010

The little stranger - Sarah Waters

Genre: Gothic novel

In 't kort: Als klein kind was dokter Faraday al betoverd door Hundreds Hall, een prachtig Gregoriaans landhuis. Wanneer hij jaren later als arts terugkeert om een van de bewoners te onderzoeken, merkt hij tot zijn teleurstelling hoezeer het huis is vervallen. Vanaf dat bezoek zal het huis én zijn bewoners een bepalende rol in zijn leven gaan spelen.

Mijn oordeel: Je leest op voor- en achterflappen van boeken vaak allerlei beweringen over schrijvers. Hier las ik "one of the best storytellers of our time". Ik ben het daar in dit geval volledig mee eens.
Het verhaal bouwt zich zeer traag, maar nauwgezet op. Het huis en de personages komen volledig tot leven. Dan beginnen er vreemde dingen te gebeuren en je vraagt je af: "Wat is hier aan de hand? Wat zit er achter?" Deze zalige suspence is er van begin tot helemaal op het eind, 500 pagina's lang. Het is een heerlijke pageturner! Je moet echter wel wat tegen de traagheid van dit verhaal kunnen. Persoonlijk vond ik dat heerlijk. Ik ga heel snel meer van Waters lezen.

Eindoordeel: ****

De repetitie - Eleanor Catton

Genre: roman

In 't kort: Op een High school wordt bekend dat de muziekleraar seks heeft gehad met een van zijn leerlingen. De invloed hiervan op verschillende mensen in en rond de school (o.a. zus en vriendinnen van slachtoffer) wordt in dit verhaal op een heel bijzondere manier uiteen gezet. De gevoelens, gedachten, reacties én acties die volgen zijn zeer uiteenlopend. Groot thema is de mentale en lichamelijke ontwikkeling van adolescenten. Qua genre deed het me wat denken aan American Beauty.

Mijn oordeel: Dit is één van de vreemdste, fascinerendste boeken die ik ooit heb gelezen. De structuur, vertelstijl en personages zijn zo uniek en wat vreemd. Er gebeuren zéér kleine maar absoluut interessante dingen die zo prachtig geschreven zijn dat je maar leest.. en leest.. en leest. De personages zijn stuk voor stuk geweldig interessant en hebben boeiend, originele dialogen. Al vinden de critici de adolesenten al wat te volwassen spreken. Mee eens, maar wat mij betreft niet irritant. Het boek leest lekker en snel, maar na het einde heb je wel even tijd nodig om alles te verwerken en te plaatsen. Dat maakt het een leuke leeservaring.

Eindoordeel: ****

Wolf Hall - Hillary Mantel

Genre: Historische roman

In 't kort: Het is +/- 1520: Henry VIII is aan de macht in Engeland (die van de 8 vrouwen). We volgen de bloeiende carrière van Thomas Cromwell. Door zijn pientere plannen en creatief brein weet hij het vertrouwen van de koning te winnen en groeit hij uit tot de belangrijkste raadsman van de vorst. Als adviseur, boekhouder en jurist staat hij in voor de noodzakelijke veranderingen die ervoor moeten zorgen dat de koning een mannelijke opvolger kan verwekken. In dit boek volgen we Cromwells gloriejaren, want uiteindelijk zal het (zoals bij vele andere hoge heren die dicht bij de koning stonden) slecht met hem aflopen.

Mijn oordeel: Het boek geeft duidelijk de machtstrijd weer die rond het hof van Henry VIII gaande moet zijn geweest. De strijd voor een nieuwe vrouw die Henry een mannelijke troonopvolger kan bezorgen. De strijd met de katholieke kerk om dit mogelijk te kunnen maken. We zitten in Cromwell's brein waar al de ingenieuze plannen worden bedacht om van de "onrendabele" Catherine of Aragon af te komen en Anne Boleyn te installeren als koningin. Cromwells professionele en privé-gedachten en gevoelens maken deze interessante geschiedenis zeer inzichtelijk. Voor mij persoonlijk was er echter het nadeel dat ik onlangs de eerste drie delen van de voortreffelijk smeuïge serie "The Tudors" heb gezien. Dit verhaal maakt onderdeel uit van deze serie en werd al zeer uitgebreid vertoond. Hierdoor was ik eigenlijk al iets te veel op de hoogte van deze geschiedenis.

Eindoordeel: ***

3 januari 2010

Desert Storm - Joe Funk


In't kort: de Arizona Cardinals, jarenlang de kneusjes van de National Football League, maakten in het seizoen 2008-09 een onwaarschijnlijk traject door, met als hoogtepunt hun allereerste trip naar de Superbowl.

Mijn oordeel: het boek start bij het einde van het seizoen, met een omstandig verslag van de Superbowl, die de Cards (helaas) net niet konden winnen, maar waar ze toch hun tanden lieten zien en alle criticasters lik op stuk gaven. Vervolgens kijken we in omgekeerde volgorde terug op de playoff-wedstrijden, waar ze keer op keer als underdog startten, maar toch bleven winnen.
Nadien volgt een korte blik op het preseason, en wedstrijd per wedstrijd het reguliere seizoen, gekenmerkt door hoogtes en laagtes.
Tenslotte vormt de carrière van quarterback Kurt Warner het onderwerp van een mooi portret.
Heel veel mooie foto's, wat nuttige stats en info, en alles bekeken door een rode Cards-bril. Marvellous.

Eindoordeel: uiteraard alleen geschikt voor aficionado's als ik. Stay away if no Cards fan !! Maar voor mij dus een knappe **** 1/2