29 juni 2010

Nachtradio - Elizabeth Hay

In 't kort:
Een mislukte radioreporter gaat aan de slag bij een lokale omroep in het noorden van Canada. Zijn collega's zijn stuk voor stuk vreemde figuren: een onpeilbare schoonheid, een verlegen meisje op de vlucht, een ietwat agressieve activist...
Het verhaal meandert langs verliefdheid en afwijzing, leven en dood, jeugd en ouderdom...

Mijn oordeel:
Deze bij momenten mysterieuze vertelling (een heleboel dingen worden verzwegen) nam me mee naar een land dat me eigenlijk vreemd is. De uitgestrektheid en de kilte zijn bij momenten echt tastbaar aanwezig.
Op een heel gezapig tempo komen verschillende grote thema's aan bod, zonder dat je als lezer het overzicht verliest.
De personages worden bovendien knap neergezet...
Ik heb dit boek graag gelezen, maar ik weet niet of het een blijvende indruk zal nalaten.

Eindoordeel:
***1/2

28 juni 2010

Titus - Karin Amatmoekrim

In't kort:
Titus verliest op jonge leeftijd  zijn vrouw Kat door een stom ongeluk: een vrachtwagenchauffeur die achteruit rijdt en haar aanrijdt. Titus erft hierdoor onverwacht een fortuin.
Op zoek naar zichzelf en loutering trekt hij eerst naar Kopenhagen en laat het lot hem dan naar eerst Barcelona en uiteindelijk New York brengen.

Mijn oordeel:
Deze roman is niet echt geslaagd in zijn opzet. Volgens mij wordt hier getracht het verwerkingsproces van een man te schetsen en hoe dit ertoe leidt dat je jezelf in het centrum ziet van alleen maar chaos. Echter, ik geloofde het verhaal niet, ik voelde het hoofdpersonage niet. Naast Titus heb je ook zijn moeder (Anneke) en een mensenschuwe schrijver (Buurman Schrijver) die dan voor de verklarende noten moeten zorgen, maar ze worden zo sporadisch opgevoerd dat je ze telkens weer vergeten bent. Het verhaal leidt ook nergens toe.

Tuurlijk, ik heb nooit een dergelijk drama moeten meemaken en hoop dat ook nooit te moeten, maar de apathie die Titus hier uitstraalt klopt niet. Het boek al evenmin. Wat overblijft zijn soms mooie zinnen. Dit is niet genoeg om het boeiend te houden.

Eindoordeel:
**

25 juni 2010

Het Kaartenhuis - Mark Z. Danielewski


In 't kort:
Het levenswerk van een oude blinde komt terecht bij een ietwat groezelig figuur... Dat levenswerk, een verhandeling over een erg surrealistisch en angstaanjagend huis, heeft een bevreemdende uitwerking op de nieuwe eigenaar.

Mijn oordeel:
Dit is een ronduit ge-wel-dig boek. Een verhandeling die een thriller wordt, een boek dat je moet ontdekken. Op bepaalde momenten lijken het boek en het gruwelhuis zelfs op elkaar. Ongemeen spannend, een boek dat echt bezit van je neemt.

Eindoordeel:
*****

21 juni 2010

Eating animals - Jonathan Safran Foer

In 't kort: Nu Foer een zoontje heeft begint hij zich af te vragen of het gezin toch niet beter voor altijd het vlees uit het menu bant.
Om voldoende motivatie te vinden gaat hij op onderzoek naar de praktijken in de vleesfokkerij en verwerking. Wat hij daar aantreft is niet zo smakelijk...

Mijn oordeel: Als 99% vegetariër wilde ik me door dit boek nóg meer laten overtuigen van mijn eetgewoonte. Resultaat: vanaf nu ook geen vis meer (al die bijvangst!!).
De praktijken in de vleesindustrie die Foer beschrijft waren mij echter al in grote mate bekend. Ik heb al menig artikel gelezen en documentaire gezien die hetzelfde toont. Niets opzienbarends voor mij, maar voor de nietsvermoedende (amerikaanse) carnivoor wellicht & hopelijk wel. Het is zoals met de olie-industrie; de huidige markt van vraag en aanbod creeërt deze ellende en wij zijn er zelf verantwoordelijk voor.

Eindoordeel:
**1/2

13 juni 2010

Sex and the City - Candace Bushnell

In't kort:
Het boek waar de serie uit voortgevloeid is en waar Candace Bushnell de New York mentaliteit van de rich and famous onder de loep neemt.

Mijn oordeel:
Er valt niet zo heel veel over te zeggen: het legt zeer duidelijk de oppervlakkigheid bloot van de welstellende 30+ generatie in New York en hun onvermogen een normale relatie met andere mensen aan te gaan.

Bij wijlen is het grappig, bij andere wijlen dan weer eerder tragisch. In het begin was ik geïntrigeerd en had het een vage American Psycho feel, maar het begint te vervelen na verloop van tijd. De reeks, maar ook daar heb ik niet zo veel van gezien, was leuker.

De personages in de reeks zijn trouwens combinaties van de verschillende personages die in het boek opduiken.

Eindoordeel:
**

9 juni 2010

Slecht nieuws voor Doctor Paf de Pierennaaier, Pandemonium in de Grauwzone - J.M.H. Berckmans

In't kort:
Tja, waar gaat dit boek eigenlijk over?

Mijn oordeel:
Het was alweer een tijdje geleden dat ik nog eens een Berckmans had gelezen (Ontbijt in het Vilbeluik was het laatste dat ik las in '97). Op Berckmans' boeken was toen al geen label meer te plakken. Ze worden geschreven vanuit de onderkant van de maatschappij, vanuit het hart, de kapotte lever, de darmen, het kontgaatje en andere openingen. Je kan het zien als een studie van de wereld van de marginalen waar Berckmans zich al jaren begaf en waar hij het al bij al nog vrij lang heeft uitgezongen.

Inhoud is ondergeschikt aan de taal en die taal is er een die rechtstreeks vanuit de vermangelde hersenen op papier wordt gegooid. Dat heeft een bevreemdend maar fascinerend effect op de lezer en je kan niet anders dan met verwondering verder lezen en achteraf denken: what the fuck was dat?

Ik herkende hier een beetje het natuurlijke taalgebruik van een Dimitri Verhulst maar dan tot een veel hogere macht.

Niet voor zwakke magen, maar bij momenten zeer grappig en, mits met mate genuttigd, best aangenaam leesvoer. Geweldige namen ook van de personages: Brees (the wrong man in the wrong place), Jeanien het Poepmasjien, Leon Leonski (die patenten vraagt op werkelijk alles: het warm water...), Pafke de Pierenaaier, Greta persona non greta...

Eindoordeel:
***1/2

8 juni 2010

The Road - Cormac McCarthy

In't kort:
Een man en zijn zoontje (ze blijven de hele tijd ook naamloos) trekken rond in een desolaat, post-apocalyptisch landschap. Ze zijn continu op zoek naar voedsel in een uitgestorven landschap (post-kernoorlog) en moeten op de hoede zijn voor de bad guys, kannibalen die alles zullen proberen om hen (the good guys) te pakken te krijgen.

Mijn oordeel:
Wow. Dit zijn de boeken waarom een mens leest. Van de eerste zin tot de laatste zat ik in het boek, voelde ik mee met de personages, was ik verbijsterd, begeesterd, ontroerd, angstig. Dit is zo'n boek waar, als je het weglegt, je even weer moet wennen aan de wereld buiten het boek.

Een van de beste boeken die ik de afgelopen jaren heb gelezen.

Eindoordeel:
*****

3 juni 2010

The death of Bunny Munro - Nick Cave

In't kort:Bunny Munro, huis-aan-huis verkoper van beauty products voor vrouwen, is een onverbeterlijke schuinsmarcheerder die, na een zoveelste veroveringstocht, zijn vrouw thuis aantreft, met een koord rond haar nek, bengelend aan de gordijnrail. Na een vruchteloze poging om hun zoontje, Bunny Jr bij de schoonouders te dumpen, besluit hij om zijn zoontje dan maar de knepen van het vak aan te leren door hem mee te nemen op een volgende verkoopsronde.
Mijn oordeel:
Het zal aan mij liggen, maar het boeide me totaal niet. Op zich leuk geschreven, met een stijl die je als lezer voortduwt in het verhaal, maar Bunny Munro is niet een personage waar ik sympathie voor heb: hij zuipt, hij verkracht en hij sleurt zijn zoon mee in de afgrond. Nadat hij eerst zijn vrouw zo kapot heeft gemaakt dat ze zelfmoord pleegt. Zijn louteringstocht langs klanten (makkelijke vrouwen, hoopt hij) is beschamend.

Nu, ik denk ook niet dat Nick Cave wil dat we dit personage sympathiek vinden, en het is keiharde satire op dit soort huis-aan-huis verkopers en charlatans. Daar is hij dan wel in geslaagd. Alleen geloofde ik niet in de "loutering" op het einde en de "het is allemaal de schuld van een slechte opvoeding" op het einde. Het is een determinisme waar ik me niet mee wil verzoenen.
Eindoordeel:
**1/2