21 december 2010

Outer Dark - Cormac McCarthy

In't kort:
In een bouwvallig hutje in een woud bevalt Rinthe Holme van het zoontje van haar broer Culla.

Culla, overmand door paniek en schuld, legt de nieuwgeborene naast een rivier en laat het aan zijn lot over, terwijl hij zijn zus vertelt dat het overleden is.

Rinthe achterhaalt de leugen waarop Culla op de vlucht slaat. Iets later vertrekt ook Rinthe op zoek naar haar kindje, dat ondertussen door een soort zigeuner is meegenomen.

We volgen beide personages op hun odyssee.

Mijn oordeel:
Zeer vreemd boek alweer waarvan je je als lezer afvraagt waar het allemaal over gaat. Het lijkt een soort bijbelse allegorie, met Culla die een zware schuld torst. Maar, net als bij The Road is het de stijl die het hem doet. Je zit steeds zeer dicht op de huid van de personages, soms er zelfs bijna in zodat je alles meevoelt. Het gebruik van een plat, Amerikaans dialect helpt daarbij. Sommige scènes worden daardoor zeer intens en vol van suspense (de scènes met een groepje mannen na een al zeer intense ramp met een veerboot is bijna niet te harden zo spannend).

Dit is een boek waarbij de leeservaring zeer intens is en waar je achteraf een beetje verweesd achterblijft en je afvraagt: wat was dit nou eigenlijk. Maar wel boeiend.

Eindoordeel:
****

20 december 2010

Brooklyn - Colm Toibin

In't kort:
Eilis woont in de na-oorlogse jaren in Ierland samen met haar moeder en haar populaire zus Rose.

Als zich een mogelijkheid aanbiedt om naar de Verenigde Staten te trekken om daar een beter leven voor haarzelf op te bouwen, pakt Eilis, enigszins onder druk van Rose, deze kans aan.

Mijn oordeel:
Driekwart van dit boek vond ik het niet erg briljant: beetje kabbelend, wel aardig en goed geschreven maar een beetje stationsromanachtig of een moderne versie van een Jane Austen boek, deze keer dan in het midden van de 20e eeuw. Eilis is op zoek naar, tja, vanalles: een carrière, liefde terwijl ze aan de andere kant nog vast hangt aan familie en last heeft van heimwee e.d.

Het wordt boeiender vanaf het moment dat ze Tony leert kennen en we een dualiteit in Eilis zien opduiken die er eerder misschien niet zo was. Waar Eilis eerst een wat bedeesde jonge vrouw was die zich bijna willoos lijkt te plooien naar de aloude regeltjes van het leven in een Iers katholiek dorp, staat hier nu een geëmancipeerde jonge vrouw die in de liefde niet zomaar de redding ziet. Als Eilis onverwacht moet terugkeren naar Ierland, op het eerste zicht tijdelijk, zien we pas echt de evolutie die ze heeft doorgemaakt. Een evolutie die zich een beetje stiekem het hele boek heeft gemanifesteerd, maar die zo is gebracht dat ik het als lezer niet meteen opmerkte (misschien ook omdat ik natuurlijk niet de oude Ierse katholieke tradities en regeltjes ken). Zeer subtiel geschreven.

En dat maakt het boek wel goed en raakte het me op het einde wél. We veranderen allemaal stiekem en pas als je na een tijdje terugkeert in je oude omgeving, valt dat ineens op. Die omgeving lijkt dan veranderd, maar eigenlijk ben je het zelf. Het boek is dus gegroeid en het was de moeite om het uit te lezen (is ook niet superlang 226p).

Eindoordeel:
****

9 december 2010

Taking Shots - Keith Glass

In't kort: Keith Glass is een door de wol geverfd basketcoach en spelersmakelaar, en maakt na een rijkgevulde carrière de balans op. Daarenboven geeft hij ook zijn visie op hoe de NBA er op dit moment voor staat. En dat het vroeger allemaal beter was, dat mag duidelijk zijn. Maar misschien heeft hij geen ongelijk.

Mijn oordeel: Glass heeft door de jaren heen heel wat credibiliteit (en ook een aardige zakcent) bij elkaar gespaard in het kleine wereldje van de NBA, maar je kan je de vraag stellen waarom hij nooit een echt grote superster heeft gerepresenteerd. Misschien omdat hij a pain in the ass is ? En altijd op hetzelfde terug blijft komen ?

Zo is er bijvoorbeed het geval-Larry Brown. Brown is een uitstekend basketcoach, die heel wat titels op zijn naam heeft, en is toevallig ook een vriend des huizes. Dat wil in de Glass-logica zeggen dat hij door dik en dun gesteund en verdedigd moet worden. Brown was ook de coach van het Amerikaanse team dat tijdens de Olympics van Athene zwaar de mist in ging. Maar dat was enkel de fout van de spelers, daar zat vriend Larry zogezegd voor niks tussen, volgens Glass. Lijkt me moeilijk te geloven.

Ook de redactie van het boek kon beter. Storende spel- en grammaticafouten verpesten het ritme van het verhaal.

Desondanks zijn de verhalen af en toe wel grappig, en meestal best onderhoudend. Het verhaal over zijn Griekse speler Rentzias en de draft is uitstekend, dat rond moslim Abdul-Rauf en het Amerikaanse volklied is eye-opening. Een mooie inkijk in het vreemde wereldje van het spelersmakelaarschap. Maar enkel voor de fans, vrees ik.

Eindoordeel: ***1/2

Fever Pitch - Nick Hornby

In't kort: Nick Hornby is een achtjarige knul wanneer zijn vader hem eerder toevallig voor het eerst meeneemt naar een wedstrijd van Arsenal. En dat is het begin van een snel ontluikende liefde, later evoluerend naar een ware obsessie. Hornby staat op met Arsenal en gaat ermee slapen, hij krijgt er klappen om, laat er vriendinnetjes voor in de steek en is bij elk belangrijk verlies opnieuw totaal verloren. Maar de grote zeges worden uiteraard ook passend gevierd. Het boek eindigt 30 jaar na het begin, met het behalen van de dubbel.

Mijn oordeel: Dit is Hornby's debuut, later volgen onder meer High Fidelity en About A Boy. Aan de hand van (meestal) Arsenal-wedstrijden schetst Hornby een beeld van een opgroeiende jongeman in de grootstad in de 70s en 80s, steeds met de nodige Britse humor en zelfrelativering.

Maar Hornby kan ook ernstig uit de hoek komen. De rampen van Heizel en Hillsborough worden van binnenuit belicht en de gevolgen ervan toegelicht, wat soms een verrassend beeld oplevert.

Ik las het boek nu al voor de vierde keer, en het blijft elke keer opnieuw top. Een must voor elke sportliefhebber, het geeft als geen ander een accuraat beeld van het supporter-zijn.

Eindoordeel: *****

8 december 2010

Het Rode Gevaar - André Fontaine

In't kort:
De geschiedenis van het conflict dat de wereldpolitiek van al voor WOII tot nog een tijdje na de val van de Berlijnse muur beheerste: de Koude Oorlog tussen de communistische wereld (met z'n voornaamste representanten de Sovjet-Unie en China) en de "vrije" wereld (represented by the US of A).

Mijn oordeel:
Zeer interessant. Terwijl boeken over WOI en WOII ook zeer interessant zijn, is er voor mij toch steeds de (te) grote afstand tussen mezelf en die periode (omdat ik er nog lang niet was) om het helemaal te kunnen plaatsen. Doordat de koude oorlog nog een sterk thema was tijdens mijn leven, is er hier meer connectie. Figuren als Kennedy, Chroestsjov e.d. zijn natuurlijk ook, door de groeiende mediatisering, veel meer blijven hangen.

Zoals ik wel vaker heb met non-fictie: het leest allemaal wat trager, natuurlijk en ik ben nu alweer het meeste vergeten dat ik heb gelezen. Veel namen, feiten, gebeurtenissen.

Maar wel zeer goed en overzichtelijk gebracht. Een zeer goede inleiding om dan eventueel later meer erover te gaan lezen. Uiteraard, maar daar is het ook een overzicht voor, wordt er niet overal zeer diep op ingegaan, maar dan zouden de 450 pagina's slechts de proloog gevormd hebben. De auteur kent duidelijk zijn feiten en laat zich niet verleiden door de valkuilen vooral te focussen op alleen de "mediagenieke" feiten, zoals de Vietnamoorlog en de Muur. Ze worden hier uiteraard behandeld, maar op hun historische waarde: als feiten in een grotere geheel.

Alleen jammer dat ik de indruk krijg dat tegen het einde van het boek de vertalers en redacteurs wat steken hebben laten vallen. Terwijl dat in het begin van het boek niet opvalt, duiken op het einde zetfouten op, kloppen soms zinnen niet enzovoort. Een deadline die te vroeg kwam; misschien? Dat is echter een klein smetje op een verder zeer onderhoudend en leerrijk boek over een zeer bizarre periode in de wereldgeschiedenis.

Eindoordeel:
****