14 november 2012

Foul Lines - McCallum & Wertheim

In't kort:
De Los Angeles Lasers (geen typo !!) zijn een gemiddeld goed basketteam in de National Basketball Federation, de NBF. Lorenzen Meyer is er de sterspeler, Kwaanzii Parker een veelbelovende eerstejaars, en Litanium Johnson een goede maar niet geweldige spelverdeler. Jilly Forrester is journalist bij de LA Times en de gloednieuwe beatwriter voor de Lasers. Jamal Walker wordt als veelbelovende student weggeplukt van de unief en tot PR-man van de ploeg benoemd.
Het seizoen gaat zijn gewone gangetje, tot Kwaanzii, Lorenzen en Litanium betrokken raken bij een dodelijk ongeval. Wat volgt lijkt op een detective-thriller-achtige plot, maar steeds met lict ironische ondertoon.

Mijn oordeel:
McCallum en Wertheim, de auteurs, zijn allebei journalist bij Sports Illustrated en kennen het basketwereldje van binnenuit. Die kennis gebruiken ze om de setting van de professionele basketwereld neer te zetten, met z'n quasi onverzadigbare ego's, zijn ongebreideld sexisme en achterbakse mes-in-de-rug-steken.
Tegen die achtergrond wordt een vrij simpele plot uitgewerkt, maar met voldoende details om de aandacht erbij te houden. Het einde is vrij voorspelbaar, je moet ook geen wereldschokkende inzichten en totaal uitgewerkte personnages verwachten, maar dat doet geen afbreuk aan een fijne levenservaring.

Eindoordeel: ****

Engelen vallen langzaam - Karl Ove Knausgaard

In 't kort: 
1562, Ardo, Zuid-Italië. Antinous Bellori, een 11-jarige jongen, raakt verdwaald in het bos en ziet in de verte twee gloeiende wezens, eentje met een speer, de andere met een fakkel. Het blijken twee engelen te zijn.

Deze ontmoeting is bepalend in zijn verdere levenswandel: hij gaat studeren, en maakt van de zoektocht naar de engelen zijn levenswerk.
Hij schrijft een monumentaal werk over de geschiedenis van de engelen, vanaf de Zondeval in de Paradijstuin van Eden tot en met de 16de eeuw. We kijken mee over de schouder van Adam en Eva, van Kain en Abel en van Noah, die van de engelen opdracht krijgt om de Ark te bouwen. Ook de profeet Ezekiël passeert de revue, net als -uiteraard- Jezus. Waarna een onthutsende conclusie volgt. Ik wil er niet te veel van weggeven, maar je kijkt nooit meer zoals voorheen naar bepaalde vogels...

Mijn oordeel:
Monumentaal boek, in de Engelse versie 499 bladzijden, waarin Knausgaard zijn volledige gamma aan stijlen opentrekt, en zijn fantasie de vrije loop laat. Het verhaal van Noah verplaatst hij naar de fjorden van Noorwegen, waarbij vooral Noah's zus de hoofdrol speelt. We krijgen ook meer inzicht in de psyche van Kain en het waarom van de broedermoord. Of althans, wat het waarom zou kunnen zijn.
Allemaal heel erg knap geschreven, als lezer word je in elk verhaal meegezogen, en het klinkt allemaal zeer aannemelijk.

Soms is het even doorbijten bij de (kortere) theoretische intermezzo's, maar nergens wordt het vervelend, je moet je echt niet naar het einde slepen. En zoals daarnet gezegd, het einde is verrassend, zelfs fascinerend.

Eindoordeel:
Knap, echt een aanrader. ****1/2