31 december 2012

Hand to Mouth - Paul Auster


In't kort:
Paul Auster vertelt hier over de moeilijke eerste jaren in zijn carrière, waar het water hem meermaals aan de lippen stond omdat hij steeds zijn eigen en eigengereide keuzes wilde blijven maken.

Mijn oordeel:
Heel veel meerwaarde heeft dit boek niet. In se is het een vrij standaard verhaal van iemand die uiteindelijk schrijver wil worden, die wél de durf heeft om zijn eigen weg te kiezen, maar uiteindelijk toch met moeite de eindjes aan elkaar knoopt. Respect voor iemand die de durf heeft dat te doen, maar of het me nou meer inzicht verschaft in het werk van Paul Auster of dat ik er iets uit leer? Nee. Maar hij kan het goed vertellen en het was daarom alleen al boeiend. Nonkel Paul vertelt...

Het tweede deel van het boek vond ik interessanter omdat je daar oud, eerder onuitgebracht werk van Auster ziet. Opvallend is daar dat je al de kiemen ziet van thema's uit zijn latere werk, de wisselwerking tussen realiteit en fictie, bijvoorbeeld, komt daar al naar voren. Het baseball kaartspel is dan weer leuk als anekdote en vooral leuk als je de regels van baseball een beetje kent. Paul Auster zelf is een baseballfreak, zo blijkt.

Het detectiveverhaal was best nog boeiend ook, al merk je aan het einde dat het plots snel afgehandeld wordt. Dat zie je echter wel vaker bij detectives. Ook hier zie je, enigszins, de typische thema's wat rondwaren: niets is wat het lijkt.

Al bij al interessant leesvoer als je, zoals ik toch een beetje, Auster fan bent. Ben je dat niet, dan is er niet zoveel aan. Het was een snel tussendoortje.

Eindoordeel:
***1/2

28 december 2012

Mark Rutte is lesbisch - Raoul Heertje

In't kort:
Raoul Heertje ontmaskert het "Circus", dit wil zeggen de realiteit om ons heen waarin we allen acteur zijn in het door onszelf verzonnen verhaal. Wat wij zelf al doen, wordt vele malen uitvergroot in de media en de politiek.

Mijn oordeel:
Zeer vermakelijk en tegelijk ontluisterend boek. Lezen we er nieuwe dingen in? Niet echt, maar het is altijd goed als iemand het nog eens mooi op papier zet. Heertje is als comedian en satiricus (bij mij vooral bekend uit 'Dit was het nieuws') natuurlijk rad van tong en dat voel je ook aan zijn tekst. De vorm is verfrissend, hij gaat een fijne dialoog aan met de lezer en vertelt onderhouden wat hem stoort aan de media, aan de politiek.

Hij vergeet daarbij niet zichzelf ook op de korrel te nemen.

We kunnen er triest van worden dat de 'eigen mening' niet bestaat en dat dé waarheid ook maar een samenraapsel van persoonlijke voorkeuren is, maar zo ver hoeft het niet te gaan. Als we er ons maar voldoende bewust van zijn.

Goed geschreven, net de goede lengte en de nagel op de kop.

Je moet wel een beetje vertrouwd zijn met in Nederland bekende figuren want dat is de wereld waar we met Heertje naar kijken. Als bijvoorbeeld de namen Joost Zwagerman, Johan Derksen, Linda De Mol en  Maurice De Hond je weinig zeggen, dan is de boodschap nog steeds relevant, maar wordt ze minder duidelijk.

Eindoordeel:
****