30 maart 2013

Amerika zoals het is - Tom Vandyck

In't kort: Tom Vandyck is een jonge dertiger, verliefd op een Amerikaanse, journalist voor De Morgen en net verhuisd naar de USA, waar hij met zijn Jen gaat samenwonen.
Journalist zijnde doorkruist hij met een mix van liefde, verwondering en ontsteltenis de VS, en schrijft zijn ervaringen, bedenkingen en overpeinzingen neer in dit lijvige boek.
Mijn oordeel: eerst en vooral: ik hoop dat de corrector van Uitgeverij Vrijdag al heel erg lang (ttz van net na de verschijningsdatum van dit boek) met zijn klikken en zijn klakken buiten ligt. Het aantal spel- en schrijffouten in dit boek is on-ge-lo-fe-lijk. Op elke bladzijde (en er zijn er 414) is er minstens één te vinden, in het eerste hoofdstuk is het nog een stuk erger. Echt moeilijk te beschrijven als je het boek zelf niet hebt gelezen.
Na een tijdje wind je je er niet meer in op, je raakt eraan gewoon, en kan je (eindelijk) concentreren op de inhoud. Vandyck bespreekt heel wat facetten van de Amerikaanse samenleving, met de hoofdfocus op het politieke landschap. Maar ook religie (de schreeuwpredikanten), de shopping malls en de urbanistieke gevolgen daarvan, de dominantie van sport in het vrijetijdsleven (Vandyck bespreekt zowel basketbal als American football en baseball, zonder inhoudelijke fouten. Knap !!) en de kunst van het barbecuen (en niet zomaar grillen, zoals wij hier eigenlijk doen).
Leuk is ook hoe Vandyck, ondertussen een vijftal jaar resident America, met een Amerikaanse bril kijkt naar België, en dan vooral naar onze al bij al toch nog xenofobe maatschappij. Al zijn veel Amerikanen rechtser dan Filip De Winter, over het algemeen is de Amerikaan opener en ruimdenkender dan de meestal bekrompen Vlaming. Vindt Vandyck. En kan ik me best voorstellen.
Eindoordeel: jammer van die schrijffouten, kost een half puntje, desondanks toch ****

Veronderstellingen - Annelies Verbeke

In't kort: een verhalenbundel van 15 korte stukjes. Het speciale aan dit boek is dat personages overlopen van het ene verhaal in het andere: eerst een bijrol in één verhaal, en enkele verhalen later wordt dat dan het hoofdpersonage. Maar steeds opnieuw speelt de auteur met onze 'veronderstellingen'.
Mijn oordeel: heel erg goed boek, waarin Verbeke zowel haar personages als haar lezerspubliek steeds weer meesterlijk op het verkeerde been zet. Dat de personages in de verhalen van te veel veronderstellingen uitgaan, tot daaraan toe, maar het is best confronterend te beseffen dat je zelf steeds opnieuw van een bepaalde veronderstelling uitgaat, en dat die dan telkens verkeerd blijkt te zijn.
Verder uitwerken is moeilijk zonder al te veel weg te geven, ik ga dat dus ook niet doen.
Maar alleszins een leuke, soms confronterende leeservaring.
Eindoordeel: ****

Het "Quiz-me-Quick" Quizboek

In't kort: what you see is what you get. Veel foto's uit de onvolprezen fictiereeks, en uiteraard heel wat (al dan niet traditionele) quizvragen.
Mijn oordeel: het is een recente commerciële wet dat elke succesvolle tv-reeks gevolgd wordt door (uiteraard) de dvd-reeks met hier of daar een extra blooper of geknipte scene, maar tegenwoordig ook een boek.
Zo ook bij Quiz me Quick, de fictie-reeks uit de hoed van Bart De Pauw. Ik mocht ze wel, de reeks. Voor de dvd's zijn ze voorlopig niet aan het juiste adres bij mij, maar het boek ging er in als zoete koek.
Leuke vragen, soms onverwacht ('waar woonde het Liegebeest ook alweer ?'), soms gewoon nogal quizzy. Maar aangezien ik graag een quizje pleeg, was dit aangename lectuur voor mij.
Eindoordeel: ****

1 maart 2013

België: een geschiedenis zonder land - Rolf Falter

In't kort:
In tijden waarin de toekomst van België wel eens in vraag wordt gesteld, is het nuttig om eens te kijken naar de gebieden die nu België vormen. Voor het grootste gedeelte van de geschiedenis zijn we meer niet dan wel België geweest. En steeds een speelbal van andere en machtiger landen.

Mijn oordeel:
Dit is een interessant en vlot leesbaar boek over België, dat ons meeneemt van de Romeinse tijd tot het heden.

Onze gebieden (de Bourgondische Nederlanden, eigenlijk) zijn steeds pasmunt geweest in verschillende oorlogen. Door de centrale ligging tussen verschillende grootmachten (Frankrijk, Engeland, Oostenrijk om ze te vernauwen tot makkelijk herkenbare gebieden) werden deze gebieden zeer vaak een speelbal en het terrein voor bloederige gevechten. Steeds weer moest het gebied heropgebouwd worden. Desondanks is het ook lange tijd een economisch succesvol gebied geweest, vooral door de lakennijverheid.

Soit, we kennen allemaal wel nog een en ander over onze geschiedenis uit de geschiedenislessen van vroeger en dit is een goede samenvatting en opfrissing.

Het loopt wat mank als Falter de huidige tijd behandelt.  Hij wil daar m.i. iets te veel zijn mening mee geven. Voor mij hoefde dit niet, want dat doet hij verder niet in het boek. Ik heb graag een objectieve geschiedenis (en ja, ik weet het, dat is in wezen onmogelijk!).

Wie geïnteresseerd is in geschiedenis en een goed inzicht wilt in de geschiedenis van onze contreien en hoe daar dan een België uit is ontstaan zal met die boek een heel eind geholpen worden.

Eindoordeel:
Vlot leesbaar en zeer onderhoudend.
****

Het beroemde broer & zus boek - Ingmar Vriesema

In't kort:
Het uitgangspunt van dit boek is best interessant. Bekende en beruchte personages uit de media en de geschiedenis zien we vaak als op zich staande entiteiten. Hitler is bijvoorbeeld niet meer gewoon een persoon maar we zien hem eerder als verpersoonlijking van WOII, de holocaust en het verschrikkelijke nazi-regime. Maar ook die mensen hebben familie, broers en zussen.

Dit boek handelt over steeds een broer of zus van zulke figuren die we als losstaande entiteiten zijn gaan behandelen.

Mijn oordeel:
Vriesema deelt deze 'siblings' (waarvoor, zegt hij terecht, geen echt goede Nederlandse term bestaat ('bloedverwanten', misschien?)) in in verschillende categorieën: je hebt er die de broer of zus volgen, je hebt er die nabootsen, je hebt er die zich afzetten tegen hun beroemde bloedverwant.

Jammer genoeg wordt er steeds te weinig plaats en tijd genomen voor de stukjes om echt diep te gaan. Op een aantal pagina's wordt de broer of zus belicht en dan is het alweer klaar. Als lezer bleef ik wat op mijn honger zitten, op die manier. De inleidende stukjes bij de verschillende hoofdstukken (per categorie), waren wel interessante inzichten in de psychologie van bloedverwanten, maar ook daar weer net te kort om écht onderhoudend te zijn.

Uiteindelijk blijft het leuke effect over dat je vreemd opkijkt als je de bekende achternaam gecombineerd ziet met een onverwachte voornaam: Paula Hitler, Jack Churchill...  Dit maakt dit een boek dat zeer vlot wegleest, maar net niet voldoende brengt om het niveau van een 'gimmick' te overstijgen en echt boeiend te zijn.

Eindoordeel:
**1/2