29 juli 2014

Ventoux - Bert Wagendorp

In't kort:
Ventoux vertelt het verhaal van een groep jeugdvrienden die, jaren na een dramatische eerste fietstocht naar de top van de Ventoux, deze expeditie willen hernemen.

Door middel van flashback krijgen we een beeld van hun jeugd en de dramatische gebeurtenissen die plaatsvonden.

Mijn oordeel:
Leuk boek, leest zeer lekker weg. Het is wel een beetje een 'mannenboek' maar de personages zijn net niet te karikaturaal. De dialogen geven lekker veel vaart aan het boek en ook elders in het verhaal zijn er geen remmende verfraaiingen aangebracht waardoor dit als een trein (of als een fieser in een afdaling, zo je wil) voortdendert. Ideaal voor tijdens de vakantie. 

Het verhaal zag eerst het licht als een scenario (filmen is begonnen, denk ik) en dat verklaart de vaart wel. 

Eindoordeel:
****

Dieven van Vuur - Ivo Victoria

In't kort:
Midden de jaren '90 breken drie jonge vrienden (twintigers) in een leegstaand appartement in en maken zich daar de indrukwekkende jazzplatencollectie van de vorige bewoners eigen. Het appartement zou toch leeggehaald worden, ze redden de platen alleen maar van verzekerde vernietiging.
De verteller neemt op een van hun tochten ook een mapje met brieven en persoonlijke notities mee. Jaren later pas neemt hij deze door en besluit naar het Arasshotel te trekken op zoek naar antwoorden.

Mijn oordeel:
Ivo Victoria is een uitstekende overbrenger van nostalgie. Dat deed hij ook al voortreffelijk in Hoe ik nimmer de Ronde van Frankrijk voor min-twaalfjarigen won (en dat het me spijt) voor de periode van zijn kindertijd. Hier bevinden we ons in de hippe jaren '90 waar Antwerpen het epicentrum van de coole, hippe and arty music scene was. Een aantal jaren later liep ik daar als student ook rond (zij het minder hip :-)) en het verhaal nam me mee terug naar die tijd, naar bijvoorbeeld de eerste plaat van dEUS en het hele alternatieve sfeertje waar we dachten bij te horen (maar niet heus).

Naast het hoofdverhaal krijgen we ook het door de verteller geconstrueerde verhaal van de mensen die uit de brieven naar voren komen. Dat neemt ons mee naar de jaren '80, het begin van de vrije radio, de piratenzenders.

Door de combinatie van echte elementen (het Arasshotel bestaat bijvoorbeeld echt, ik ben er al vaak genoeg onoplettend langs gereden, nu pas viel het me op) en de fictieve wereld van de personages én doordat het verhaal zich afspeelt in de stad waar ik ondertussen toch een zeer significant deel van mijn leven heb doorgebracht, voelde ik me als lezer zeer thuis in deze roman. Hij vat ook perfect de tijdssfeer van toen.

Verder gebeurt er niet zo heel erg veel en laat Victoria heel wat eindjes open, maar hier past dat. Het personage probeert levens die hij niet kent ineen te puzzelen, maar er missen te veel stukken. Zo ook is deze roman een puzzel die mooier is als hij onaf blijft.

Eindoordeel:
****1/2

Er hoort een soundtrack bij het boek