In't kort: Tom Vandyck is een jonge dertiger, verliefd op een Amerikaanse, journalist voor De Morgen en net verhuisd naar de USA, waar hij met zijn Jen gaat samenwonen.
Journalist zijnde doorkruist hij met een mix van liefde, verwondering en ontsteltenis de VS, en schrijft zijn ervaringen, bedenkingen en overpeinzingen neer in dit lijvige boek.
Mijn oordeel: eerst en vooral: ik hoop dat de corrector van Uitgeverij Vrijdag al heel erg lang (ttz van net na de verschijningsdatum van dit boek) met zijn klikken en zijn klakken buiten ligt. Het aantal spel- en schrijffouten in dit boek is on-ge-lo-fe-lijk. Op elke bladzijde (en er zijn er 414) is er minstens één te vinden, in het eerste hoofdstuk is het nog een stuk erger. Echt moeilijk te beschrijven als je het boek zelf niet hebt gelezen.
Na een tijdje wind je je er niet meer in op, je raakt eraan gewoon, en kan je (eindelijk) concentreren op de inhoud. Vandyck bespreekt heel wat facetten van de Amerikaanse samenleving, met de hoofdfocus op het politieke landschap. Maar ook religie (de schreeuwpredikanten), de shopping malls en de urbanistieke gevolgen daarvan, de dominantie van sport in het vrijetijdsleven (Vandyck bespreekt zowel basketbal als American football en baseball, zonder inhoudelijke fouten. Knap !!) en de kunst van het barbecuen (en niet zomaar grillen, zoals wij hier eigenlijk doen).
Leuk is ook hoe Vandyck, ondertussen een vijftal jaar resident America, met een Amerikaanse bril kijkt naar België, en dan vooral naar onze al bij al toch nog xenofobe maatschappij. Al zijn veel Amerikanen rechtser dan Filip De Winter, over het algemeen is de Amerikaan opener en ruimdenkender dan de meestal bekrompen Vlaming. Vindt Vandyck. En kan ik me best voorstellen.
Eindoordeel: jammer van die schrijffouten, kost een half puntje, desondanks toch ****
Geen opmerkingen:
Een reactie posten