Het uitgangspunt van dit boek is best interessant. Bekende en beruchte personages uit de media en de geschiedenis zien we vaak als op zich staande entiteiten. Hitler is bijvoorbeeld niet meer gewoon een persoon maar we zien hem eerder als verpersoonlijking van WOII, de holocaust en het verschrikkelijke nazi-regime. Maar ook die mensen hebben familie, broers en zussen.
Dit boek handelt over steeds een broer of zus van zulke figuren die we als losstaande entiteiten zijn gaan behandelen.
Mijn oordeel:
Vriesema deelt deze 'siblings' (waarvoor, zegt hij terecht, geen echt goede Nederlandse term bestaat ('bloedverwanten', misschien?)) in in verschillende categorieën: je hebt er die de broer of zus volgen, je hebt er die nabootsen, je hebt er die zich afzetten tegen hun beroemde bloedverwant.Jammer genoeg wordt er steeds te weinig plaats en tijd genomen voor de stukjes om echt diep te gaan. Op een aantal pagina's wordt de broer of zus belicht en dan is het alweer klaar. Als lezer bleef ik wat op mijn honger zitten, op die manier. De inleidende stukjes bij de verschillende hoofdstukken (per categorie), waren wel interessante inzichten in de psychologie van bloedverwanten, maar ook daar weer net te kort om écht onderhoudend te zijn.
Uiteindelijk blijft het leuke effect over dat je vreemd opkijkt als je de bekende achternaam gecombineerd ziet met een onverwachte voornaam: Paula Hitler, Jack Churchill... Dit maakt dit een boek dat zeer vlot wegleest, maar net niet voldoende brengt om het niveau van een 'gimmick' te overstijgen en echt boeiend te zijn.
Eindoordeel:
**1/2
Geen opmerkingen:
Een reactie posten