Genre: min of meer fictieve autobiografie
In't kort: Roth vertelt zelf zijn wedervaren tussen juni 1940 en oktober 1942. In de presidentsverkiezingen haalt de anti-semiet Charles Lindbergh (jaja, de beroemde piloot) het nipt van uittredend president Franklin D. Roosevelt, een ontwikkeling die door de joden in Newark (waar Roth en zijn familie wonen in de joodse wijk) met argusogen gevolgd wordt. En wat zij vreesden, gebeurt ook: Lindbergh probeert op een geniepige manier de joden te laten verkassen naar getto's in het Zuiden van de VS, terwijl hij vriendschapsbanden aanknoopt met de nazi's en zelfs Von Ribbentrop uitnodigt op een etentje-onder-vrienden. In verschillende steden ontstaan pogroms, tot Lindbergh, die nooit te beroerd was om zelf piloot te spelen, opeens van de aardbol verdwijnt. Even breekt pandemonium uit, maar de meer gematigde First Lady kan de rust laten weerkeren, en bij de daaropvolgende presidentsverkiezingen kan Roosevelt het laken wel naar zich toe halen.
Mijn oordeel: Het uitgangspunt is geniaal: hoe zou de (Amerikaanse) geschiedenis eruit hebben gezien, mocht Roosevelt de presidentsverkiezingen van 1940 verloren hebben van Charles Lindbergh ? We volgen een erg turbulente periode, gezien door een achtjarige joodse jongen, die het nog niet allemaal kan plaatsen. Philip vertelt honderduit over alles wat hij hoort, ziet en meemaakt, terwijl hij ook nog te kampen heeft met de normale opgroeiproblemen (meisjes, ambetante ouders, vriendjes die hij liever kwijt dan rijk is).
Enig minpunt: je gelooft eigenlijk nooit dat het de achtjarige Philip is die vertelt, maar de oude Philip, die terugkijkt op deze periode. Immers, het taalgebruik en de zinsbouw zijn veel te gesofisticeerd, soms zelfs iets té (zinnen van vijf à zes regels, met gedachtenstreepjes en komma's galore, daar draait Roth zijn hand niet voor om) om uit de pen van de jonge Philip te komen.
Maar verder mooie karakteropbouw van de verschillende hoofdpersonages, onverwachte plotwendingen en een knap beeld van hoe de joodse gemeenschap nooit zijn fundamentele angst van zich af kan werpen.
Eindoordeel: ****
1 opmerking:
Helemaal eens met je recensie. Wat ook goed is aan dit boek is dat het de lezer mee laat twijfelen aan alles, net zoals de 8, 9-jarige Philip.
***1/2
Een reactie posten