14 maart 2012

Superhelden op perkament - Janssens & Uyttersprot


In't kort: De ondertitel geeft waarschijnlijk al heel wat meer prijs: 'Middeleeuwse ridderromans in Europa. Na een korte inleiding maken we kennis met 7 middeleeuwse heldenverhalen: Roland, koning Arthur, Eneas, Tristan en zijn Isolde, Parcifal, Walewein en het Nibelungenverhaal.

Elk deel is op dezelfde manier opgevat: een korte schets van het thema vanuit een moderne invalshoek wordt gevolgd door een samenvatting van het verhaal. Daarna volgt een literatuur-kritische uiteenzetting, waarna de reacties en opvolgingen op het werk onder de loep worden genomen. Tenslotte bekijken de auteurs samen met ons de bezienswaardigheden rond de held van dienst.

Mijn oordeel: 
Over Jozef Janssens had ik het al in de blogpost over 'Handgeschreven Wereld'. Veerle Uyttersprot is zijn assistente. Ik pikte dit boek, in vlaag van nostalgie, trouwens op tijdens een KUB-alumnidag in 2005 of 2006. Tot nu heeft het onaangeroerd in mijn boekenkast gestaan, maar dat blijkt absoluut niet terecht.

Het thema interesseert me erg, en de uitwerking is knap gedaan. De inleiding op het verhaal is vaak verrassend, en de samenvatting nooit te uitvoerig of te bondig, en steeds gepaard met originele tekstfragmenten. De literatuur-kritiek en het stukje over de navolgers zouden een stuk theoretischer kunnen zijn, maar gelukkig houden de auteurs dat binnen de perken, zodat ook leken alles vlot kunnen volgen. Wie toch dieper wil graven in een bepaald thema, krijgt via de voetnoten en de literatuurlijst voldoende referenties om zijn lusten bot te vieren. Het slothoofdstukje is een leuke uitsmijter.

Daarnaast is het boek rijk geïllustreerd met foto's en fragmenten, wat het geheel tot een heel plezante leeservaring maakt.

Eindoordeel:
Topper !! ****1/2

Bezoek van de knokploeg - Jennifer Egan


In't kort: We ontmoeten Sasha bij de psycholoog, waar ze van haar kleptomane neigingen af probeert te raken. Sasha is een dertiger die in New York woont, en werkt bij platenbaas Bennie Salazar. In het volgende hoofstuk maken we dan al meteen nader kennis met Bennie, die stilaan met zijn muziek wat op de dool is geraakt en de tijdsgeest niet meer kan 'pakken'. Stuk voor stuk krijgen we meer zicht op het verleden van Sasha en Bennie, waarbij we terechtkomen in de achterbuurten van Napels, het San Francisco van de hippies en op safari in Afrika.

Mijn oordeel: 
Egan laat elk hoofdstuk vertellen vanuit een ander personage, wat zorgt voor verrassende verhalen. We zien Sasha als kind in een gewelddadig huwelijk, waar de wortels van haar kleptomanie gezocht kunnen worden. Na een reis naar het Verre Oosten raakt ze verstrikt in de onderwereld van Napels, waar haar getroebleerde nonkel haar komt zoeken en redden.
Bennie wordt achtereenvolgens geportretteerd als volwassene die het moeilijk heeft om de band met zijn 9-jarige zoon uit te bouwen, en bij de begindagen van zijn carrière in de muziekwereld, toen the sky the limit was.

De hoofdpersonages in dit boek zijn -dat moge duidelijk zijn- heel erg goed uitgewerkt. Zowel de grote trekken als hun kleine kantjes worden uit de doeken gedaan aan de hand van leuke verhalen. Een grote verhaallijn zal je in dit boek niet vinden, eerder heel wat kleine verhaaltjes die van ver of van dichtbij met elkaar zijn verbonden. Maar ze staan allemaal in het teken van de ingrijpende veranderingen die de tijd in een mensenleven aanricht: verwoeste vriendschappen, problemen met de gezondheid, succes dat verwordt tot mislukking, ... Ondanks het wat tragische thema, slaagt Egan er toch in om de leeservaring opgewekt en blij te houden, voorwaar een kunst.

En het hoofdstuk in PowerPoint is origineel, leuk, zelfs hartverwarmend.

Eindoordeel:
Een aanrader. ****