21 juni 2007

Komt een vrouw bij de dokter - Kluun

In het kort:
Het verhaal is het (waargebeurde verhaal) van Kluun en de strijd van hem en zijn vrouw tegen kanker.
In het boek heten ze Stijn en Carmen. Ze hebben een dochtertje, Luna.
Hij is samen met zijn business partner en beste vriend succesvol in de reclamewereld. Carmen heeft zelf ook een succesvol bedrijf.
Tot ze op een dag naar de dokter gaan en bij haar kanker wordt gevonden.

Het boek is vooral een weergave hoe een voordien al overspelige man omgaat met het langzaam verliezen van zijn "trophy wife". Hij neemt je in dit verhaal mee op alle emotionele reizen en sexuele uitstapjes die hij daarbij doet.

Mijn oordeel:
Het is moeilijk om een eenduidig oordeel te hebben over dit boek.
Aan de ene kant leest het boek als een trein en weet het regelmatig de gevoelige snaar te raken. Het verwerken van de schok van de kanker, de innige moment, de strijd tegen het medische wezen enzovoort zijn ontroerend en hartverscheuren.
Aan de andere kant krijg je toch vaak de indruk dat het ook een soort van goedpraten van zijn vreemdgaan is. Het was al een overspelig mannetje en nu zijn vrouw hem het hardste nodig heeft, doet hij het niet minder. Maar, en dat is de dooddoener, hij houdt alleen écht van Carmen.

Aan de andere kant, dat geeft het boek dan ook wel weer extra draagkracht. Je mag een hoofdpersonage best verachtelijk vinden. Je wil net (positief of negatief) meeleven met de verteller.

Als je het boek NIET leest als waargebeurd en je normale emoties loslaat op de personages is het een boek dat niet alleen leest als een trein maar je ook meeneemt op een stevige emotionele rollercoaster-ride.

Eindoordeel:
***1/2 (geen vier, want ik vind hem toch een beetje een klootzak)

1 opmerking:

Anoniem zei

het boek is juist super mooi
4 punten!