31 maart 2008

Een kleine geschiedenis van Amsterdam - Geert Mak

Genre:
Geschiedenis.

In't kort:
De titel dekt de lading: het is een kleine geschiedenis van Amsterdam. van het prille ontstaan over de succesperiodes in de Gouden Eeuw, dan langs de terugval en de oorlogen naar vandaag.

Mijn oordeel:
Geert Mak, vandaag beter bekend van zijn boek en de bijbehorende TV-serie "In Europa", brengt geschiedenis zoals we het graag hebben: aan de hand van bijna andekdotische verhaaltjes en vertellingen gunt hij ons een blik op de gebeurtenissen in ongeveer 10 eeuwen Amsterdam. Je ziet als het ware de tijd van toen door de ogen van de mensen van toen.
Gschiedenis wordt op die manier iets persoonlijks en niet iets afstandelijks. Het staat dicht bij je.

Het enige minpunt is niet eens Maks fout: het boek wordt volgens mij nog een pak beter als je Amsterdam ook echt goed kent. Vaak wordt er verwezen naar straten en buurten in Amsterdam die, als je ze kent, vast een belletje doen rinkelen, maar voor mij net te onbekend om helemaal die warmte van het vertrouwde vrij te geven. Dan is het net alsof je naar een geweldig verhaal aan het luisteren bent, maar je hebt slechts vaag een idee waar het over gaat. Het is zoals bij de bespreking van "De eeuw van mijn vader": een absolute aanrader, en het leest ook erg vlot weg, maar diegenen die Amsterdam goed kennen zullen er nog veel meer aan hebben.

Eindoordeel:
Niet-Amsterdammers: ***1/2
Amsterdammers: ****1/2