19 juli 2008

Voltreffer - Lee Child

Genre: detective / thriller

In't kort: in een doordeweeks Amerikaans stadje worden op een doordeweekse vrijdagnamiddag 5 mensen in koelen bloede afgemaakt door een scherpschutter. De dader heeft echter weinig moeite gedaan om zijn sporen uit te wissen, integendeel. Enkele uren later heeft de politie hem dan ook al bij zijn nekvel.
James Barr, de beschuldigde, weigert echter te praten, en vraagt enkel naar Jack Reacher. Die zowaar al op weg is naar hem. Maar wanneer Reacher aankomt in de stad, is Barr in de gevangenis in coma geslagen, en moet hij de zaak zelf zien uit te klaren. Want er is iets mis, dat moge duidelijk zijn.

Mijn oordeel: dit boek is deel van een detective-serie over Jack Reachter, een ex-militair die af en toe de problemen en mysteries aantrekt.
Net zoals het verhaal begint op een doordeweekse dag in een doordeweekse stad, vind ik dit boek ook maar vrij doordeweeks. De plot is weinig verrassend, de karakters zijn niet echt uitgewerkt, enkel het tempo zit uitstekend. Het leest als een trein, dat wel, maar daarmee is ook alles gezegd.
Dit boek werd me uitgeleend door een vriend (vooralsnog geen boekenwijze), maar meer van dit hoef ik voorlopig niet. Goed als afwisseling tussen wat zwaardere kost, of als vakantielectuur.

Eindoordeel: ***

17 juli 2008

Filippica's - Amélie Nothomb

Genre: Psychologische thriller / Karakterstudie

In't kort:
Een gepensioneerde leerkracht klassieke talen en zijn vrouw realiseren hun droom: ze kopen een huisje in het bos, in the middle of nowhere, om daar hun oude dag te slijten, te wandelen, boeken te lezen, kortom: te genieten van een welverdiende rust.
Op een dag komt hun enige buurman, een oude dokter, langs. Het koppel ontvangt hem allervriendelijkst, maar de dokter reageert alleen maar nors en onbehouwen. Tot hier geen probleem, ware het niet dat de dokter elke dag op hetzelfde uur aan de deur staat, zich in de zetel neerploft en op een vast uur weer vertrekt. Dag in, dag uit. Zonder ook maar enige aanstalten te maken een vriendelijk gesprek te starten.
Het oude koppel is onmachtig hier een geschikt antwoord op te verzinnen.

Mijn oordeel:
Dit is een heel dun romannetje (123 pagina's ongeveer) en je hebt het zo uit. Het is leuk geschreven, in een zeer toegankelijke stijl. Het zet je aan het denken. Wat zou je zelf doen in dat geval? Je hebt je geluk gevonden en een norse, oude man komt het eigenlijk voor je vergallen. In dit boek zien we de gedachtengang van vooral de oude leerkracht zich ontplooien. En er is natuurlijk ook altijd meer dan met het blote oog te zien is, twee zijden aan de medaille.

Veel meer valt er niet over te vertellen. Het is zeker geen meesterwerk, maar het is een aardig romannetje, goed voor een tweetal uurtjes leesplezier. Nothomb heeft een prettige schrijfstijl en het is een goede, korte denkoefening.

Eindoordeel:
***

PS: dit was het laatste boek van de vakantielectuur in Italië. Ook dit is weer een boek dat Inez me had aangeraden.

15 juli 2008

The rain before it falls - Jonathan Coe

Genre: familiegeschiedenis / drama

In't kort:
Bij het overlijden van Rosamund laat ze een reeks cassettebandjes na, gericht aan Imogen, de dochter van haar nicht Beatrix.

In het boek beluisteren we deze tapes. We krijgen daarbij het verhaal van haar geschiedenis en hoe haar liefde / vriendschap voor Beatrix een soms leuke maar meestal dramatische rode lijn vormt door haar leven. Rosamund vertelt dit verhaal aan de hand van een twintigtal foto's die ze heeft geselecteerd.

Mijn oordeel:
Ik ben het boek beginnen lezen omdat tijdens de vakantie mijn andere boeken uit waren en Inez deze al uit had. Zij had al eerder boeken van Coe gelezen en was daar ook positief over. Zo ook bij dit boek.*

Het boek is ook goed. Het verhaal van Rosamund is aangrijpend en spannend genoeg om je te laten doorlezen. Dat je het gevoel hebt mee te luisteren naar de cassettebandjes helpt daar ook bij. Het is de intieme sfeer van een verhaal bij het haardvuur die je hier krijgt.

Het verhaal kent door het gebruik van de foto's als verhaallijn soms sprongetjes maar eigenlijk klopt dit met de opzet van het boek: het zijn de laatste dagen van Rosamunds leven, ze probeert zich alles te herinneren. In ons geheugen is ook niet alles een doorlopend verhaal; het zijn eerder fragmenten, flitsen, momentopnames.

Goed boek dus, laat zich lekker lezen en er zitten geen goedkope emoties in het boek. Het is een eerlijk, emotioneel verhaal dat je af en toe wat rake klappen verkoopt. Het leven van Rosamund was, door haar eigen toedoen en dat van anderen, niet altijd een pretje.

Eindoordeel:
Ik ga vaker wat van Jonathan Coe lezen. ****

*Inez zou dit eigenlijkook hier bespreken, maar ik ben haar voor...

6 juli 2008

Road Swing - Steve Rushin

Genre: reisverhaal

In't kort: De ondertitel zegt het zelf: "Travels through Sporting America''. Rushin, een senior-writer voor Sports Illustrated, start in zijn woonplaats Minneapolis een rondreis doorheen de Verenigde Staten, waarbij hij zich verwondert, verbaast, ergert en watnogmeer over hoe Amerikanen met sport omgaan en wat het voor hen betekent.


Mijn oordeel: het doet verbazend veel denken aan 'The Lost Continent' van Bill Bryson, maar dan met de focus op de sport. Een andere invalshoek, maar daarom zeker geen slechtere. Maar om hiervan ten volle te kunnen genieten moet je of Amerikaan en sportliefhebber zijn, of helemaal Amerikaans sportgek. Het gaat zelfs mijn petje af en toe te boven. Toch doet Rushin je minstens op elke bladzijde even glimlachen. Esquire noemde het 'a riotous read', en daar moet ik hen gelijk in geven.
Eindoordeel: ****