18 maart 2011

The Third Man - Graham Greene

In't kort:
Rollo Martins gaat in het na-oorlogse Wenen op bezoek bij een oude schoolvriend Harry Lime. Als hij daar aankomt, blijkt zijn vriend overleden te zijn na een verdacht ongeval.

Rollo, die onder de naam Buck Dexter ook romanschrijver is, denkt een complot te ontdekken. Terwijl hij aan de andere kant door Colonel Calloway zelf verdacht wordt voor de dood van Harry.

Mijn oordeel:
Het boek moet het vooral hebben van de sfeer van een na-oorlogse stad die bovendien onderverdeeld is in deelgebieden: een Brits gebied, een Russisch gebied... Het is een tijd van groot wantrouwen, tussen naties maar ook tussen mensen onderling.

En het is een tijd van sjacheraars en mensen die, als ze zonder scrupules kunnen leven, grote winsten kunnen opstrijken. Heel lang in het boek wordt ook de lezer er niet wijzer uit en merk je dat het moeilijk is om oordelen te vellen. Ook al omdat ik vaak even in de war was wiens verhaal ik nu eigenlijk las. Colonel Calloway is de verteller, maar soms lijkt het Rollo te zijn.

Interessant. Deze novelle (want veel meer dan dat is het niet) is daardoor tegelijk een whodunnit, een psychologische thriller en een maatschappijkritiek. Zonder dat het te belerend wordt of de spanning onderuit haalt.

Eindoordeel:
****

Geen opmerkingen: