1 november 2011

Bad Monkeys - Matt Ruff

In't kort:
Jane Charlotte is een rebelse puber die na de verdwijning van haar jongere broertje, waar zij onrechtstreeks verantwoordelijk voor is, in een opvanggezin geplaatst.

Daar ontdekt ze, na ontmaskering van een kindermoordenaar, dat er een organisatie bestaat die alle kwaad (evil) uit de wereld helpt, buiten de gewone kanalen van de wetgeving om. Zij wordt uiteindelijk gerekruteerd bij deze organisatie. De grote hamvraag is: is Jane niet zelf evil? Ze lijkt bijna te genieten van het neerknallen van een bad guy.

Mijn oordeel:
Ik was niet echt overtuigd van dit verhaal. Het verhaal is zo opgezet dat je als lezer regelmatig op het verkeerde been gezet wordt. Alleen ben je je de hele tijd er van bewust dat er nog ergens een aap (!) uit de mouw gaat komen die je hele perceptie op z'n kop zal zetten. Als dat dan uiteindelijk gebeurt, is de verrassing minder verfrissend dan ze zou moeten zijn.

De setting is er ook naar: Jane zit in de gevangenis (na een missie waar er teveel doden zijn gevallen: zij wordt verdacht van moord) waar ze probeert de gerechtspsychiater te overtuigen van het verhaal van de Bad Monkeys en hoe ze een opdracht uitvoerde. Als lezer ben je dan natuurlijk ook de psychiater. Idealiter word je dan mee gesleurd in de tweespalt: "Is het nou of is het nou niet?" maar dat gebeurde hier niet.

Op het einde stapelen de plottwists zich bovendien op om het verhaal weer maar eens een verrassende wending te geven. En ja, het einde had ik inderdaad niet zien aankomen, maar ze waren me toen al een beetje kwijt.

Eindoordeel:
**

Geen opmerkingen: