15 december 2011

Essex County - Joseph Lemire

In't kort:
Verhaal over verschillende generaties uit een dorpje in Essex County (Canada) die op een of andere manier een last uit het verleden meeslepen.

Mijn oordeel:
Dit is de gebundelde trilogie waardoor je in één keer alle verhalen leest. Dit heeft een positief effect op de appreciatie voor dit werk, want je ziet uiteindelijk dat er duidelijk een rode draad is.

De tekenstijl is vrij ruw, personages worden met krachtige lijnen getekend, maar dat geeft een veel duidelijker inzicht voor de lezer.

De tekenstijl geeft ook duidelijk de uitzichtloosheid van de situatie, de zwaarte van de te dragen last weer.

Eindoordeel:
****

9 december 2011

World without end - Ken Follett

In 't kort: In Kingsbridge Engeland, begin 15e eeuw, groeien Caris, Ralph, Gwenda en Merthin samen op. Tijdens een van hun speelpartijen in het bos zijn ze getuigen van een aanval op twee ridders. Eén laat het leven, de andere ridder vraagt Merthin een document te begraven en dat pas weer op te graven wanneer hij dood is. De ridder treedt toe tot het klooster van Kingsbridge, de kinderen groeien op tot volwassenen, hun wegen scheiden, komen weer bij elkaar en tal van gebeurtenissen beïnvloeden hun leven. Als lezer ben je +/- 1100 pagina's lang getuigen van het leven van de inwoners van dit stadje tijdens de Middeleeuwen

Mijn mening: Na in 2010 het eerste deel te hebben gelezen, kreeg ik dit tweede deel eindelijk te pakken in de bieb. En het is weer zo'n verrukkelijke klepper! Dit tweede deel speelt zich ongeveer 200 jaar later in de Middeleeuwen af. Van de eerste tot de laatste pagina zit je effectief in Kingsbridge tussen de bewoners, bestaande uit geestelijken, adel, kooplieden en boeren. Ziekte, dood, verraad, rampen, ruzies, oorlogen je zit er middenin en het is om van te smullen. De verhaallijnen over de verschillende hoofdpersonages wisselen elkaar af, doorkruisen elkaar en vervelen geen moment. Het is een historische soap met continu cliffhangers. Je wilt per se lezen hoe het verdergaat en kan nooit voorspellen wat er gaat gebeuren, want er komt steeds wel iets tussen: een list, een moord, de pest...Ik lees op de website van Follett dat hij plant om rond 2014 te starten aan een derde deel. Een opluchting!

Eindoordeel: *****

The distant echo - Val Mc Dermid

In 't kort: In 1978 wordt de 19-jarige Rosie Duff vermoord. De vier jonge mannen die het lijk vinden worden verdacht, maar de zaak raakt niet opgelost. In 2003 wordt het misdrijf opnieuw onderzocht (cold case) omdat er ondertussen betere opsporingstechnieken beschikbaar zijn. De vier mannen van destijds, inmiddels in de veertig, hebben altijd de smet van de verdenking op zich gehouden. Is één van hen toch de dader of gaat het om iemand anders?

Mijn mening: Van de McDermids die ik inmiddels heb gelezen, vond ik deze de minste. Dat zegt vooral wat over de kwaliteit van haar andere boeken, want desalniettemin blijft ook dit een sterk verhaal. Ik was opnieuw gecharmeerd van de trage opbouw, met hier en daar wat herhaling zodat je als lezer goed mee bent en je je niet al te hard hoeft in te spannen om alles te begrijpen. Personages komen hierdoor beter tot leven. In andere detectives blijven die helaas nog wel eens van bordkarton. Het "leuke" in dit verhaal is dat je de moordenaar gewoon over het hoofd ziet tijdens het lezen (ondanks dat alles zo traag en zorgvuldig wordt gebracht :-)) Waarom ik deze net wat minder vond: naar de finish toe had ik een sterk vermoeden wie de moordenaar was en dat bleek juist te zijn. Ik word liever helemaal op het einde verrast.

Eindoordeel: ****