2 augustus 2014

One Summer America 1927 - Bill Bryson

In't kort:
In en rond de zomer van 1927 vindt er een opeenstapeling van gebeurtenissen plaats die de plaats van Amerika in de wereld en zelfs de hele wereldgeschiedenis zullen tekenen: Lindbergh is de eerste piloot die de Atlantische Oceaan oversteekt er vliegtuig, de belangrijkste voorzitters van de financiële wereld nemen beslissingen die - ongewild - de crisis van de jaren '30 zullen inleiden, Babe Ruth staat op het punt onmogelijk gewaande records in het baseball te vestigen en de eerste film met geluid en dialoog komt op de markt (The Jazz Singer).

Mijn oordeel:
Zoals elders op deze blog te lezen valt, zijn de Boekenwijzen liefhebbers van Bill Brysons werk te noemen. Hij is een begenadigd verteller die zijn boeken steevast weet op te smukken met leuke weetjes, interessante (maar verder niet van groot belang zijnde) faits-divers en andere bijzondere eigenaardigheden. Dat is in dit boek niet anders en het leest, zoals steeds, als een trein.

Alleen: het uitgangspunt van dit boek is toch wat te smalletjes. Akkoord, er gebeurt een-en-ander in die zomer, maar ook in het boek wordt duidelijk dat dit uitlopers zijn van andere, eerder gebeurde zaken. De rode draad schittert niet door dit boek en ik bleef als lezer een beetje op mijn honger zitten. Het enige écht markante is de vlucht van Charles Lindbergh (maar die vond einde mei plaats en dat is dan toch echt wel weer voor de zomer). Dat is dan ook veruit het meest uitgewerkte onderdeel van dit boek en ergens heb ik het gevoel dat Bryson beter een boek over dar feit alleen had geschreven. De andere feiten van dat jaar waren dan ook wel aan bod gekomen maar hadden minder gewicht moeten krijgen. Nu lijkt de samenhang wat te geforceerd en de link met de zomer van 1927 is soms niet meer dan dat Lindbergh daar toen ook in de buurt was, of zo.

Desalniettemin weer een aaneenschakeling van leuke weetjes, fijne verhalen die we van de prettig vertellende Bryson verwachten maar net wat minder uitgewerkt dan bijvoorbeeld "A Short History..." of minder meeslepend dan "A Walk in the Woods" en andere boeken.


Eindoordeel:
***1/2

Geen opmerkingen: