28 februari 2011

Winterreis - Amélie Nothomb

In't kort:
Zoilus, een werknemer van de Franse elektriciteitsmaatschappij, zit op het vliegveld waar hij wacht op de vlucht die hij wil kapen en dan laten neerstorten.

Tijdens het wachten schrijft hij een verslag over hoe het zover is kunnen komen. Aan de basis van alles ligt een toevallige ontmoeting met de briljante, autistische schrijfster Aliénor en haar flatgenote / verpleegster Astrolabe.

Mijn oordeel:
Dit boek heb ik in het thema "even wat lekker kort en snel uit" gekozen om mijn trage leesstart dit jaar wat vaart te geven.

Het enige andere boek van Nothomb dat ik al gelezen had, Filippica's, was goed bevallen een aantal jaar geleden tijdens een vakantie in Italië. Al hielpen de zon en het zwembad natuurlijk. Maar de personages en de bizarre situatie waar ze in terecht waren gekomen waren treffend beschreven en zorgden voor een licht bevreemdende leeservaring. Hier besproken op Boekenwijzen.


Dit boek is ook weer bevreemdend, maar had me een pak minder mee dan Filippica's. Probleem en tegelijk de redding van dit boek is de lengte. De 140-tal pagina's (en vrij grote druk) zijn te weinig om echt de verhalen en de personages uit te bouwen, terwijl de relatie tussen de autistische schrijfster (of in dit boek eerder achterlijke) en haar "nanny" in een ander soort boek beter uitgewerkt had kunnen worden. De beweegredenen van Zoilus zijn ook vaag, behalve een sexueel verlangen naar Astrolabe.

En als dat niet lukt, ja, dan maar een terroristische daad.

Mwah, behalve dat het een leuk uitgangspunt vormt en dat we weer langs bizarre gedachtenkronkels naar een vreemde conclusie gaan, bracht dit boek niet superveel. En het boek had dus ook niet veel langer moeten duren om het niet echt vervelend te laten worden.

Maar: ik heb wel weer een boek uit. Hoera...

Eindoordeel:
**

11 februari 2011

The believers - Zoë Heller

In 't kort: In dit verhaal volg je de verschillende leden van de familie Litvinoff. Iedereen zit zo'n beetje in een persoonlijke crisis: vader ligt in coma, moeder ontdekt iets onprettigs over vader, zoon is drugsverslaafd en één van de dochters twijfelt over haar geloof. Aan elkaar hebben ze helaas niet veel. Integendeel, als de familie bij elkaar is is de sfeer alles behalve aangenaam.

Mijn mening: Ik was onder de indruk van de verfilming van Hellers eerdere roman Notes on a scandal. The believers is totaal anders en heeft mij zeer aangenaam verrast. De negatieve slechte sfeer in de familie is goed voelbaar. De dialogen zijn origineel en met name de moeder is fantastisch onuitstaanbaar en briljant neergezet. De manier waarop ze iedereen in haar directe omgeving constant afbekt is tenenkromend maar o zo lekker leesvoer. Een vrolijk verhaal is het allerminst, boeiend en origineel des te meer. Vooral "origineel" is een stempel die ik er bij deze graag op zet.

Eindoordeel: ****

Een sterke man - Renate Dorrestein

In 't kort: Verschillende gasten en bewoners vertellen ieder om beurt hun verhaal over hun verblijf in een beroemde kunstenaarsverblijfplaats in Ierland. Ieder van hen heeft zijn/haar verleden, problemen en eigenaardigheden en onderling gaat het er steeds minder gezellig aan toe. Totdat het zelfs volledig escalleert.

Mijn mening: Alle elementen in dit boek kloppen: de setting is  aantrekkelijk (een kunstenaarsgemeenschap), de personages zijn boeiend en met name de opbouw is geslaagd. Dit door steeds iemand anders aan het woord te laten (vanuit ik-perspectief) en ondertussen het verhaal over de bewoners onderling en de steeds grimmiger wordende sfeer erin te verweven. De personages zijn zoals meestal bij Dorrestein weer lekker wat (on)prettig gestoord, zonder de cliché psychiatrische gevallen te worden.

Eindoordeel: ****