1 maart 2013

België: een geschiedenis zonder land - Rolf Falter

In't kort:
In tijden waarin de toekomst van België wel eens in vraag wordt gesteld, is het nuttig om eens te kijken naar de gebieden die nu België vormen. Voor het grootste gedeelte van de geschiedenis zijn we meer niet dan wel België geweest. En steeds een speelbal van andere en machtiger landen.

Mijn oordeel:
Dit is een interessant en vlot leesbaar boek over België, dat ons meeneemt van de Romeinse tijd tot het heden.

Onze gebieden (de Bourgondische Nederlanden, eigenlijk) zijn steeds pasmunt geweest in verschillende oorlogen. Door de centrale ligging tussen verschillende grootmachten (Frankrijk, Engeland, Oostenrijk om ze te vernauwen tot makkelijk herkenbare gebieden) werden deze gebieden zeer vaak een speelbal en het terrein voor bloederige gevechten. Steeds weer moest het gebied heropgebouwd worden. Desondanks is het ook lange tijd een economisch succesvol gebied geweest, vooral door de lakennijverheid.

Soit, we kennen allemaal wel nog een en ander over onze geschiedenis uit de geschiedenislessen van vroeger en dit is een goede samenvatting en opfrissing.

Het loopt wat mank als Falter de huidige tijd behandelt.  Hij wil daar m.i. iets te veel zijn mening mee geven. Voor mij hoefde dit niet, want dat doet hij verder niet in het boek. Ik heb graag een objectieve geschiedenis (en ja, ik weet het, dat is in wezen onmogelijk!).

Wie geïnteresseerd is in geschiedenis en een goed inzicht wilt in de geschiedenis van onze contreien en hoe daar dan een België uit is ontstaan zal met die boek een heel eind geholpen worden.

Eindoordeel:
Vlot leesbaar en zeer onderhoudend.
****

Geen opmerkingen: