26 januari 2007

American Tabloid - James Ellroy

Genre: Misdaadroman

In 't kort:
American Tabloid vertelt in net geen 600 pagina's het wedervaren van de 3 hoofdpersonages Kemper Boyd, Pete Bondurant en Ward Littell ten tijde van de opkomst van en de uiteindelijke moord op John F. Kennedy. Alle drie de personages spelen een rol in of hebben een vinger in de pap bij zowat alle grote figuren en gebeurtenissen in het Amerika in die periode (Howard Hughes, Jimmy Hoffa, Fidel Castro, het Bay of Pigs fiasco, ze duiken allemaal op). Het speelt in op de vermeende links tussen FBI, CIA, de maffia en andere ongure zaakjes.

Mijn oordeel:
De sfeer van het boek is om van te smullen. Het ademt de sfeer uit van een film noir. Het is ook zo geschreven dat je de film voor je ogen ziet afgespeeld worden. Door alle intriges en combines en wat nog meer blijft het boek ook de hele tijd boeiend. Dit heeft heel veel te maken met de schrijfstijl van James Ellroy, zo'n beetje de koning van dit soort romans.
Je moet echter wel van dit soort boeken houden en van de semi-documentaire stijl. Je krijgt heel veel informatie, achtergrond waardoor het boek niet effe snel weggelezen wordt. De talrijke 'document inserts' en correspondenties tussen hoofdpersonages en bijvoorbeeld Edgar J Hoover van de FBI zijn leuk, maar ze vertragen het geheel wel. Ze zijn echter wel van belang voor het verhaal.
Hoewel James Ellroy graag speelt met de conspiracy theories over hoe de FBI en de CIA best erg fout zijn, vervalt hij nooit in slap gewauwel.
Kortom: Leuk boek maar best een zware bevalling. Ik heb er meer dan een maand over gedaan. Lezen in bed moet je niet bij dit boek doen :-). Je leert ook in één keer een heleboel over het Amerika van die tijd.

Weetjes:
James Ellroy is waarschijnlijk beter bekend van de roman L.A. Confidential, bekend door de gelijknamige, ijzersterke film.

Eindoordeel:
****

5 januari 2007

Everything Is Illuminated - Jonathan Safran Foer

Genre:
Roman / Historisch / Sprookje / Briefroman / familiegeschiedenis.

In het kort:
"Everything Is Illuminated" vertelt drie verhalen. Het raamverhaal gaat over Jonathan die in Oekraïne op zoek gaat naar het verleden van zijn grootouders. Op die zoektocht wordt hij geholpen door een lokale jonge gids Alex Perchov, zijn grootvader en hun hond Sammy Davis JR JR. Daarnaast heb je de brieven van Alex Perchov aan Jonathan na zijn terugkeer naar Amerika. Ten slotte is er ook de fictieve geschiedenis geschreven van het dorpje Shetl waar zijn grootouders dan zouden opgegroeid zijn. Over dit alles heen zit bovendien het wrange verleden van de Holocaust.

Mijn oordeel:
Dit is een aanrader voor iederéén die graag leest: het is grappig, ontroerend en meeslepend.
Eén maar: je moet het absoluut in het Engels lezen. Anders mis je bijvoorbeeld het sappige Engels in de brieven van Alex aan Jonathan. Geen nood echter: je hoeft echt geen expert in het Engels te zijn.
Jonathan Safran Foer heeft bovendien op jonge leeftijd al een schrijfstijl en een verbeelding die een heleboel auteurs na jarenlang zwoegen, vijlen en bijschaven niet bereiken (hij was amper 25 toen dit boek (zijn debuut) uitkwam). Ook in zijn tweede, bekende boek Extremely Loud and Incredibly Close haalt hij hetzelfde niveau. Everything Is Illuminated haalt het bij mij echter op punten omdat ik dat jongetje uit Extremely Loud and Incredibly Close een klein beetje een vervelend ettertje vond.

Jonathan Safran Foer wordt één van dé jonge Amerikaanse talenten genoemd en dat is terecht. Nou, één minpuntje (maar niet heus): dat iemand op jonge leeftijd zó kan schrijven, is best wel jaloersmakend ;-).

Beoordeling: *****

4 januari 2007

How The Internet Works, Preston Gralla

Wat ik op dit moment op de trein aan het lezen ben...

Proximus Moblog Picture

Deze post werd volautomatisch gecreëerd door het versturen van 1 mms. En wel naar mijn persoonlijke 'Moblog', waar een 'forward&post' naar deze blog ingesteld staat.

Het feit dat dit zo eenvoudig is, zal mij alleszins aanzetten om vaker boeken door te seinen. Een gsm heb ik tijdens het lezen immers vaker bij de hand dan een pc met internetconnectie.

Wat het boek zelf betreft: het bevat 300 pagina's vol allesverklarende tekeningetjes over 'hoe e-mail werkt', 'hoe een adsl-verbinding werk', 'hoe html werkt', ... En dus ook over 'hoe een gsm op het internet kan'. Best leuk voor wie daar eens wat meer over wil weten.

3 januari 2007

De eeuw van mijn vader - Geert Mak

Genre: historische familieroman
 

In 't kort: In 500 pagina's (lijkt dik, maar leest zeer vlot) verweeft Mak de geschiedenis van zijn familie met de gebeurtenissen in de 20e eeuw. 

Mijn mening: Tijdens de geschiedenisles hebben we allemaal geleerd over de 1e en 2e wereldoorlog, de koude oorlog etc... Maar dat werd afzondelijk van elkaar aangeboden. Als je dit boek leest, zie je de verbanden tussen gebeurtenissen, de invloed die het had op mensen (zijn familie, het nederlandse volk etc.). Kortom: een geschiedenisles die wel leuk is!! En...ik heb op het eind een traantje gelaten. Dat doe ik bijna nooit bij een boek! Puik werk van Geert Mak. Ga binnenkort "In Europa" van hem lezen. Daar later dus meer over.  
Voor als je van boeken van Bill Bryson houdt. Leest lekker vlot, je leert er ook nog wat van en je snapt het eindelijk allemaal.

Denk dat de Belgen onder ons dit een minder interessant boek zullen vinden dan de Nederlanders. Vooral omdat het de toestand en cultuur in Nederland beschrijft. Maar misschien is dat een misvatting?!

Waardering *****

Hoe je verslag leggen?

Voorstel voor posts van de boekenwijzen

In de titel van de post zet je de Titel, gevolgd door de auteur. Tussen haakjes volgt dan de taal waarin je het boek gelezen hebt.

In de blog zelf:

  • Genre
  • Jouw reden om het boek te lezen
  • Korte samenvatting van het boek (tenzij dat de fun van het boek verknalt)
  • Je eigen waardering van het boek, emoties gevoeld tijdens het boek, wat vooral sterk (of erg slecht) was
  • Als gekend: kort stukje over de auteur
  • Waardering op 5
  • Aanrader JA/NEE
  • Dit boek zal diegenen weten te bekoren die graag … lezen.

Misschien stellen we later nog subcategorieën op, waar je dan per categorie punten kan geven (bijvoorbeeld: entertainment value, spanning, originaliteit, vertelstijl…) waarvan dan het gemiddelde de eindscore is.

Uiteraard is dit slechts een voorstel. Wil je liever op een andere manier het boek er op zetten of heb je niet voor elk onderdeel wat, dan hoeft dat niet. Druk vooral uit wat je van het boek vond, dat is het belangrijkste.

2 januari 2007

Waarom en hoe en wat dan nog...

De bedoeling van deze site is even simpel als briljant (en bescheiden!): we creëren onze eigen boekenbespreekblog door lezende vrienden. Het voordeel aan de lezende vrienden is dat je weet wie bespreekt en je daardoor toch ook beter weet of een boek goed dan wel slecht is, of beter, of een boek jouw voorkeur of smaak bekoort.

De idee is er al een hele tijd en na overleg met de eeuwige en enige zijn we nu eindelijk zover.


Hoe het werkt, is simpel: je moet uiteraard eerst een account aanmaken bij blogger.com. Eens je dat gedaan hebt, maken wij jou auteur op deze blog. Zo kan je, als je een boek gelezen hebt, je bevlogen leesverslag hier neerpennen.


Of we echt met scores oid gaan werken, dat zien we nog wel. De eerste bedoeling is eerder om elkaar te vertellen over wat we lezen en wat we ervan vinden. We merken dat daar behoefte aan is: aan de ene kant wil je mensen laten weten dat je een goed boek hebt gelezen (of misschien waarschuwen dat je een k-boek hebt gelezen) of je wilt wel eens weten wat er nog allemaal aan door jou onontdekte boeken bestaan.

Aangezien iedereen die hier post, regelmatig boeken leest, vonden we dat we, na afsluiten van elk boek, daar ook wel even kort over kunnen bloggen. Een mening heb je altijd.


En uiteraard is het het leukste als jullie zelf ook andere leesgrage vrienden uitnodigen om mee te werken. Zo creëren we een heus netwerk van boekenwijzen (of misschien zelfs boekenwijzers (je wijst iemand de weg naar een goed boek)).


Nou, de introductie is niet briljant, maar het wordt een leuke blog. Binnenkort meer nieuws.

J.