26 januari 2007

American Tabloid - James Ellroy

Genre: Misdaadroman

In 't kort:
American Tabloid vertelt in net geen 600 pagina's het wedervaren van de 3 hoofdpersonages Kemper Boyd, Pete Bondurant en Ward Littell ten tijde van de opkomst van en de uiteindelijke moord op John F. Kennedy. Alle drie de personages spelen een rol in of hebben een vinger in de pap bij zowat alle grote figuren en gebeurtenissen in het Amerika in die periode (Howard Hughes, Jimmy Hoffa, Fidel Castro, het Bay of Pigs fiasco, ze duiken allemaal op). Het speelt in op de vermeende links tussen FBI, CIA, de maffia en andere ongure zaakjes.

Mijn oordeel:
De sfeer van het boek is om van te smullen. Het ademt de sfeer uit van een film noir. Het is ook zo geschreven dat je de film voor je ogen ziet afgespeeld worden. Door alle intriges en combines en wat nog meer blijft het boek ook de hele tijd boeiend. Dit heeft heel veel te maken met de schrijfstijl van James Ellroy, zo'n beetje de koning van dit soort romans.
Je moet echter wel van dit soort boeken houden en van de semi-documentaire stijl. Je krijgt heel veel informatie, achtergrond waardoor het boek niet effe snel weggelezen wordt. De talrijke 'document inserts' en correspondenties tussen hoofdpersonages en bijvoorbeeld Edgar J Hoover van de FBI zijn leuk, maar ze vertragen het geheel wel. Ze zijn echter wel van belang voor het verhaal.
Hoewel James Ellroy graag speelt met de conspiracy theories over hoe de FBI en de CIA best erg fout zijn, vervalt hij nooit in slap gewauwel.
Kortom: Leuk boek maar best een zware bevalling. Ik heb er meer dan een maand over gedaan. Lezen in bed moet je niet bij dit boek doen :-). Je leert ook in één keer een heleboel over het Amerika van die tijd.

Weetjes:
James Ellroy is waarschijnlijk beter bekend van de roman L.A. Confidential, bekend door de gelijknamige, ijzersterke film.

Eindoordeel:
****

Geen opmerkingen: