5 januari 2007

Everything Is Illuminated - Jonathan Safran Foer

Genre:
Roman / Historisch / Sprookje / Briefroman / familiegeschiedenis.

In het kort:
"Everything Is Illuminated" vertelt drie verhalen. Het raamverhaal gaat over Jonathan die in Oekraïne op zoek gaat naar het verleden van zijn grootouders. Op die zoektocht wordt hij geholpen door een lokale jonge gids Alex Perchov, zijn grootvader en hun hond Sammy Davis JR JR. Daarnaast heb je de brieven van Alex Perchov aan Jonathan na zijn terugkeer naar Amerika. Ten slotte is er ook de fictieve geschiedenis geschreven van het dorpje Shetl waar zijn grootouders dan zouden opgegroeid zijn. Over dit alles heen zit bovendien het wrange verleden van de Holocaust.

Mijn oordeel:
Dit is een aanrader voor iederéén die graag leest: het is grappig, ontroerend en meeslepend.
Eén maar: je moet het absoluut in het Engels lezen. Anders mis je bijvoorbeeld het sappige Engels in de brieven van Alex aan Jonathan. Geen nood echter: je hoeft echt geen expert in het Engels te zijn.
Jonathan Safran Foer heeft bovendien op jonge leeftijd al een schrijfstijl en een verbeelding die een heleboel auteurs na jarenlang zwoegen, vijlen en bijschaven niet bereiken (hij was amper 25 toen dit boek (zijn debuut) uitkwam). Ook in zijn tweede, bekende boek Extremely Loud and Incredibly Close haalt hij hetzelfde niveau. Everything Is Illuminated haalt het bij mij echter op punten omdat ik dat jongetje uit Extremely Loud and Incredibly Close een klein beetje een vervelend ettertje vond.

Jonathan Safran Foer wordt één van dé jonge Amerikaanse talenten genoemd en dat is terecht. Nou, één minpuntje (maar niet heus): dat iemand op jonge leeftijd zó kan schrijven, is best wel jaloersmakend ;-).

Beoordeling: *****

Geen opmerkingen: