19 februari 2007

Middlesex - Jeffrey Eugenides

Proximus Moblog Picture


Genre:
Roman / Familiegeschiedenis


In het kort:
Dit is het zeer sympathieke verhaal van een familie Griekse immigranten, die er wat van probeert te maken in Amerika. Maar ondanks alle inspanningen, loopt niet alles zoals gepland.


De oma blijkt namelijk met haar broer getrouwd te zijn. Hun zoon gaat op zijn beurt aan de haal met de dochter van zijn lesbische tante. En dat geeft uiteindelijk een meisje dat op haar veertiende ontdekt, biologisch gezien, zowel een jongen als een meisje te zijn.


Het verhaal van deze 3 generaties wordt vanuit haar standpunt verteld. Iets wat met veel zin voor detail en op een zeer meeslepende manier gebeurt. Daarbij zorgt de auteur er steeds voor dat je nooit overvallen wordt door een vorm van 'plaatsvervangende' schaamte. Hij laat steeds (op voorhand) weten dat het best goed blijkt mee te vallen om de waarheid over zichzelf te ontdekken, dat het best lukt om door dokters onderzocht te worden, om zichzelf als rariteit in een sexclub tentoon te stellen of om een relatie aan te knopen met een androgyn-orientaalse Duitse. En och ja, wie is er nu eens niet onzeker over zichzelf?


De manier waarop zelfs de vreemdste situatie gerelativeerd wordt, maakt dat dit boek zeer licht verteerbaar blijft en bijzonder prettig leest.


Mijn oordeel:
Een grappig, meeslepend en zeer goed geschreven boek.

"Middlesex", Jeffrey Eugenides. ISBN: 9025410324.

3 opmerkingen:

FigorDVM zei

Inderdaad een aangenaam, goed geschreven boek.

De familiegeschiedenis is boeiend en ontroerend, maar vooral zeer geestig verteld.

Het grote pluspunt aan dit boek was voor mij voornamelijk dat de personages, ondanks hun soms karikaturale beschrijving door Cal, steeds geloofwaaridg blijven. Op geen enkel moment komt het boek daardoor als 'onecht' over.

Zekdempel zei

Ik vond het een van de beste boeken die ik ooit heb gelezen.
Beetje Isabel Allende, maar dan beter. Aanrader

Anoniem zei

well.. it's like I knew!