24 april 2007

Wat is de wat? - Dave Eggers


Genre: semi-fictioneel vluchtelingenverhaal

In het kort: Terwijl Achak in zijn appartement in Atlanta wordt beroofd, vertelt hij zijn verhaal. Het verhaal over zijn jaren als Soedanese vluchteling. In geuren en kleuren neemt hij ons mee op zijn afschuwelijke vlucht die hij wonderwel heeft overleefd.

Mijn mening: Vaak lees je in de krant berichten over oorlogen, maar eigenlijk doet je dat nooit zo veel (mij niet in ieder geval). In dit boek kom je te weten hoe afschuwelijk oorlog is en wat voor een ellende het met zich meebrengt.
Toch is het boek geen tranentrekker.
Het neemt je mee door Soedan en plaatst je midden in een oorlogssituatie. Op die manier leer je precies hoe het Soedanese conflicht is ontstaan en wat voor gevolgen het heeft voor de mensen die er jarenlang door beheerst worden.

Eindoordeel:
****

2 opmerkingen:

Tom T zei

Must read.

Hoe veel miserie ook, nergens wordt ze uitgemolken. Dat maakt het boek niet alleen zeer aanvaardbaar, leesbaar. Het maakt ook het hele verhaal des te indrukwekkender.

Ik ga vooral de quasi achteloze positiviteit van de hoofdfiguur onthouden.

Surf zeker ook eens naar zijn site:
http://www.valentinoachakdeng.org/

FigorDVM zei

Inderdaad indrukwekkend relaas. Dit boek wil niet per se shockeren of overdrijven: het is een eerlijk relaas van het leven van een vluchteling en de waanzin die in oorlogsgebieden heerst.

Het is net de onschuldige vertelstijl van Achak en het uitblijven van onnodige literaire verfraaiingen dat het boek zijn kracht geeft. Dit is meeslepend en ontroerend: een aanrader voor iedereen.