24 juni 2008

Amerika - Franz Kafka

In't kort:
Dit is Kafka's onvoltooide eerste roman over Karl Rossman die door zijn ouders naar Amerika gestuurd wordt om het schandaal te ontlopen: hij heeft namelijk de veel oudere huismeid bezwangerd.

Karl Rossman is een op z'n zachtst gezegd naïeve jongeman die in de Nieuwe Wereld voornamelijk in zijn eigen ongeluk loopt.

Mijn oordeel:
Dit is zo'n boek waarbij je na afloop denkt dat je in het vervolg toch wat onderzoek had moeten doen. Het was behoorlijk vervelend dat het boek ineens ermee ophoudt. Interessant voer voor exegeten, ja, maar als vakantieboek behoorlijk stom. En dat had ik dus eigenlijk moeten / kunnen weten.

Verder is het boek best goed, zij het enorm enerverend. Karl Rossman is eigenlijk zo'n enorme naïeve sukkelaar die je op elke pagina wel een aantal keren flink door elkaar wilt schudden zodat zijn frank eindelijk eens gaat vallen (zijn kwartje mag ook gaan rollen, trouwens) dat van zoveel naïeve goedheid alleen maar geprofiteerd wordt. Het deed me een beetje denken aan Laurel and Hardy of andere comedy capers waar ook van de ene tenenkrommende situatie in de andere terechtkomt, slapstickgewijs.
De stijl van het boek weerspiegelt dat ook en misschien zie je in Karls wedervaren de reflectie daarin ook de wanhoop van de nieuwe schrijver Kafka die het boek niet afkrijgt... Maar goed, volgende keer maar eens een boek dat wel eindigt.

Eindoordeel:
***

Geen opmerkingen: