24 juni 2008

Hell to pay - George Pelecanos

Genre: Misdaad; detective

In't kort:
Derek Strange is een zwarte private detective die naast zijn uren probeert de jonge kinderen uit de ghetto's van Washington DC van de straat te houden met zijn American Football team. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, want die jongeren zien andere jongeren die door in de misdaad te stappen met dikke auto's rondrijden, keepin' it real zoals ze zeggen.

Als op een dag deze misdaadwereld met een knal Dereck eigen wereld binnen komt gedonderd, wil Derek wraak.

Mijn oordeel:
Dit is niet je rechttoe rechtaan detective verhaal alle Dan Brown. Het detective verhaal is eigenlijk gewoon een coverstory voor een diepmenselijk, dieptragisch sociaal drama.
Net als in Drama City (eerder besproken op deze blog) krijgt de lezer hier af en toe flinke stompen in de maag. Life is unfair. Ook hier weer krijgt de lezer de vraag voorgeschoteld of het beter is in de shit te blijven leven of voor het korte luxeleventje van de misdaad te kiezen. Nou...

En dat is de kracht van deze boeken: geen gemoraliseer, alleen mensen, emoties, situaties. En ergens toch de boodschap dat ondanks de duisternis er toch wat lichtpuntjes zijn. Maar ze zijn moeilijk te zien.

De personges bij Pelecanos zijn ook allen menselijk en niemand is zonder fout. Dereck Strange zelf rijdt ook wel eens een scheve schaats. Dat wordt dan niet goed gepraat. Ook hier there's hell to pay.

Eindoordeel:
Sterk, aangrijpend, boeiend.
****

Geen opmerkingen: