25 februari 2009

The virgin blue - Tracy Chevalier

Genre: roman

In 't kort: Wanneer Ella Turner met haar man naar Frankrijk verhuist, weet ze niet welke gebeurtenissen haar te wachten staan. Als ze besluiten om zwanger te worden, raakt ze direct geplaagd door nachtmerries. In deze dromen komt steeds een bepaalde kleur blauw terug. Tegelijkertijd besluit ze op zoek te gaan naar de geschiedenis van haar voorouders. Ze weet immers dat haar familie oorspronkelijk uit Frankrijk komt.
Deze zoektocht levert haar uiteindelijk de oplossing naar het mysterieuze blauw in haar dromen.

Mijn mening: Dit is de eerste roman van Chevalier, schrijfster van het verfilmde "Girl with the pearl earring". Ook in dit boek gaat het om fictieve historische gebeurtenissen.
In "The virgin blue" wordt heden en verleden afgewisseld. Het ene hoofdstuk speelt zich af in het heden, waarin Ella op zoek is naar de geschiedenis van haar familie. Het volgende speelt in het verleden waar we Elizabeth volgen, de voorouder van wie het blauw afkomstig is.
Door beide vrouwen om en om te volgen wordt langzaam duidelijk wat er in het verleden is gebeurd. Door deze opzet is het boek dynamisch. Ik bleef steeds heel nieuwsgierig naar wat er toch allemaal is gebeurd vroeger, hoe het met Ella zou aflopen en welk geheim er achter het blauw zat. Lekker leesvoer, niet te high-brow.


Eindoordeel:
***

Geen opmerkingen: