1 februari 2009

Annejet van der Zijl - Sonny Boy

Genre: literaire biografie

In 't kort: Dit is het waar gebeurde verhaal van de non-conformistische Nederlandse Rita van der Lans en haar jaren jongere Surinaamse "minnaar" Waldemar Knods.
Het verhaal begint in het begin van de 20e eeuw. Rita is getrouwd, heeft vier kinderen, en trekt het leven met haar man niet meer. Ze verlaat hem, ontmoet Waldemar, raakt zwanger en bevalt van een getint jongetje. Zijn bijnaam is "Sonny Boy".
Menig vriend, familielid en zelfs haar bloedeigen kinderen keren zich van Rita af. Gescheiden leven van je man en dan ook nog met een donkere man aanpappen was immers in die tijd een grote schande. Ondanks veel tegenspoed blijft Rita rechtovereind en redt zij het keer op keer met haar nieuwe gezin. Totdat de Tweede Wereldoorlog aanbreekt...

Mijn mening:
"Wie iets van een bepaalde tijd wil begrijpen, moet biografieën lezen, en dan niet die van staatslieden, maar de in aantal veel te schaarse biografieën van onbekende burgers."

Ik vind dit een mooie stelling. Ik denk ook dat daar een hoop waarheid in zit. Onbekende mensen hebben oorlogen, rampen ed. écht meegemaakt. Ze zaten er middenin.
Sonny Boy is een mooi voorbeeld van zo'n biografie. Er zit zoveel in: het verhaal zelf, verweven met de gebeurtenissen in de eerste helft van de 20e eeuw en de normen en waarden van mensen van toen. Deze ingrediënten zijn ontzettend goed gemixt tot een zéér leesbaar en invoelbaar verhaal. Vooral de weergave van de persoonlijkheid van Rita doet je hopen dat meer van zulke mensen een dergelijke herdenking in de vorm van zo'n biografie krijgen. Ik was zeer ontroerd.

Eindoordeel:
*****

Geen opmerkingen: