25 februari 2009

Snijpunt - Nelleke Noordervliet

Genre: roman

In 't kort: Wanneer Nora als conrector op haar school door Ali met een mes wordt bedreigd, komt haar altijd zo sterke en vastbesloten persoon aan het wankelen. In eerste instantie is ze boos en vernederd. Dit gevoel maakt echter beetje bij beetje plaats voor een groot vraagteken. Waarom kon dit gebeuren? Kon het ook aan haar hebben gelegen dat Ali zo agressief reageerde?
Ondertussen is Nora zo met zichzelf bezig dat ze niet in de gaten heeft dat haar puberdochter stiekem naar Italië is afgereisd om haar verdwenen vader (Nora's ex-man Guido) te zoeken die op zoek is naar sporen van een door hem aanbeden profeet.
Zijn deze gebeurtenissen nu een toevallige samenloop van omstandigheden of zit er méér achter?

Mijn mening: Het aangename aan dit boek was, dat ik niet wist waar ik aan begon. Ik kende het verhaal niet en zelfs na 100 bladzijden te hebben gelezen, had ik nog geen idee waar het verhaal nu naar toe ging. Soms is dat vervelend, maar in deze roman vond ik dat zalig. Dat kwam ook omdat het boek aangenaam leest en de zinnen vaak ontzettend origineel en kunstig zijn. Het verhaal wordt naar het einde toe wat bizar, maar niet té. Ten laatste heeft het boek een interessante (inter)persoonlijke psychologische diepgang die niet al te ver te zoeken is, maar ook weer niet te zeer aan de oppervlakte ligt. Je moet er toch echt wel even over nadenken wat er nu eigenlijk allemaal aan het gebeuren is in en tussen al deze mensen en waar dat vandaan komt.

Eindoordeel:
****

The virgin blue - Tracy Chevalier

Genre: roman

In 't kort: Wanneer Ella Turner met haar man naar Frankrijk verhuist, weet ze niet welke gebeurtenissen haar te wachten staan. Als ze besluiten om zwanger te worden, raakt ze direct geplaagd door nachtmerries. In deze dromen komt steeds een bepaalde kleur blauw terug. Tegelijkertijd besluit ze op zoek te gaan naar de geschiedenis van haar voorouders. Ze weet immers dat haar familie oorspronkelijk uit Frankrijk komt.
Deze zoektocht levert haar uiteindelijk de oplossing naar het mysterieuze blauw in haar dromen.

Mijn mening: Dit is de eerste roman van Chevalier, schrijfster van het verfilmde "Girl with the pearl earring". Ook in dit boek gaat het om fictieve historische gebeurtenissen.
In "The virgin blue" wordt heden en verleden afgewisseld. Het ene hoofdstuk speelt zich af in het heden, waarin Ella op zoek is naar de geschiedenis van haar familie. Het volgende speelt in het verleden waar we Elizabeth volgen, de voorouder van wie het blauw afkomstig is.
Door beide vrouwen om en om te volgen wordt langzaam duidelijk wat er in het verleden is gebeurd. Door deze opzet is het boek dynamisch. Ik bleef steeds heel nieuwsgierig naar wat er toch allemaal is gebeurd vroeger, hoe het met Ella zou aflopen en welk geheim er achter het blauw zat. Lekker leesvoer, niet te high-brow.


Eindoordeel:
***

15 februari 2009

De ontdekking van de hemel - Harry Mulisch


Genre: totaalroman

In't kort: Nederland, begin 60s. Onno, een Amsterdammer van hoge komaf en talengenie, maakt kennis met Max, uit Leiden, sterrenkundige en opgevoed door pleegouders. Beiden worden op korte tijd onafscheidelijk en verzeilen in allerlei avonturen. Onderweg maken ze kennis met beroepsmuzikante Ada, die eerst het lief wordt van Max, maar eens dat uitraakt, in zee gaat met Onno. Op een congres in Cuba, waar zij moet spelen, en Max en Onno zich voordoen als de 'Nederlandse delegatie', raakt Ada zwanger van één van beiden.

Eens terug in Nederland wordt zij het slachtoffer van een verkeersongeluk waarbij ze in coma raakt, maar haar baby, Quinten, wordt wel op tijd, en gezond, geboren. Quinten wordt opgevoed door Max en de mama van Ada, en blijkt al snel een wonderkind. Tot daar.

Mijn oordeel: Ik heb het echt waar geprobeerd. Maar een klepper van 900 blz waarbij je tot en met blz 569 nog geen enkele keer op het puntje van je stoel hebt gezeten, zelfs nog niet even iets erg spannends of meeslepends hebt gelezen, da's toch een beetje een ontgoocheling. Het verhaal kabbelt rustig verder, af en toe wordt wat uitgewijd over politiek, sterrenkunde, het jodendom en dies meer, maar meer ook niet. En da's voor mij echt te weinig. Vandaar ook dat ik het heb opgegeven.

Eindoordeel: *** (omdat ik toch zover ben geraakt)

1 februari 2009

Annejet van der Zijl - Sonny Boy

Genre: literaire biografie

In 't kort: Dit is het waar gebeurde verhaal van de non-conformistische Nederlandse Rita van der Lans en haar jaren jongere Surinaamse "minnaar" Waldemar Knods.
Het verhaal begint in het begin van de 20e eeuw. Rita is getrouwd, heeft vier kinderen, en trekt het leven met haar man niet meer. Ze verlaat hem, ontmoet Waldemar, raakt zwanger en bevalt van een getint jongetje. Zijn bijnaam is "Sonny Boy".
Menig vriend, familielid en zelfs haar bloedeigen kinderen keren zich van Rita af. Gescheiden leven van je man en dan ook nog met een donkere man aanpappen was immers in die tijd een grote schande. Ondanks veel tegenspoed blijft Rita rechtovereind en redt zij het keer op keer met haar nieuwe gezin. Totdat de Tweede Wereldoorlog aanbreekt...

Mijn mening:
"Wie iets van een bepaalde tijd wil begrijpen, moet biografieën lezen, en dan niet die van staatslieden, maar de in aantal veel te schaarse biografieën van onbekende burgers."

Ik vind dit een mooie stelling. Ik denk ook dat daar een hoop waarheid in zit. Onbekende mensen hebben oorlogen, rampen ed. écht meegemaakt. Ze zaten er middenin.
Sonny Boy is een mooi voorbeeld van zo'n biografie. Er zit zoveel in: het verhaal zelf, verweven met de gebeurtenissen in de eerste helft van de 20e eeuw en de normen en waarden van mensen van toen. Deze ingrediënten zijn ontzettend goed gemixt tot een zéér leesbaar en invoelbaar verhaal. Vooral de weergave van de persoonlijkheid van Rita doet je hopen dat meer van zulke mensen een dergelijke herdenking in de vorm van zo'n biografie krijgen. Ik was zeer ontroerd.

Eindoordeel:
*****