25 maart 2010

Kapitein Zeiksnor en De Twee Culturen - Ramsey Nasr

In't Kort:
Een oude man, met oude waarden van etiquette en goede burgerzin, besluit om op zijn verjaardag, net als in de goede oude dagen, een koffie te gaan drinken in het statige Amstel hotel. Hij wordt op weg daarheen echter vreselijk in de weg gestaan en voor de voeten gelopen door de moderne tijd / moderniteit.

Mijn oordeel:
Ik kende van Ramsey Nasr niet meer dan dat hij stadsdichter van Antwerpen is geweest en wilde wel eens iets van hem lezen.

Dit boekje wordt vooral gekenmerkt door een zeer typische stijl: het lijkt een beetje op een toneelstuk waar de schrijver in steeds toenemende mate zich bemoeit met de gang van zaken en zelfs zijn hoofdpersonage af en toe gewoon aan zijn lot overlaat. Dat is leuk, maar niet leuk genoeg voor heel dit boekje, al is het maar 120 pagina's. Het is me ook onduidelijk wat Nasr hiermee nu wil zeggen: is hij nou voor de oude waarden en tegen de onpersoonlijkheid van de moderne tijd of net andersom? De oude man wordt letterlijk en figuurlijk te kakken gezet, maar ook de moderne mens komt er bekaaid vanaf. De waarheid zal wel weer in het midden liggen, zeker?

Soit, het is een kort, vrij amusant boekje zonder al te veel diepgang en een wat vaag doel. Het laat zich wel lekker lezen.

Eindoordeel:
"Waarin de boekenwijze sterren geeft aan een boek en zich afvraagt of hij niet te gul is."
***

Geen opmerkingen: