25 juli 2012

Taal is zeg maar echt mijn ding - Paulien Cornelisse

In het kort: Paulien Cornelisse is een Nederlandse cabaretière en columniste. Dit boek is een samenstelling van o.a. haar columns uit tijdschriften en kranten. Taal is echt Pauliens ding, want ze analyseert ons dagelijks taalgebruik en de evolutie daarvan. Dingen die wij doorheen de dag tegen elkaar zeggen zijn soms heel vreemd en veranderen met de tijd, zonder dat we het in de gaten hebben. Behalve Paulien, die pikt dat op en schrijft er anekdotes en verklaringen over op en deelt die met ons: de mensen die ze de hele dag stiekem afluistert.

Mijn oordeel: Dit boek is errug leuk geschreven en behandelt veel herkenbaar taalgebruik. De manier waarop dit wordt behandeld is zeer goed verteerbaar. Het is alsof Paulien Cornelisse naast je zit en tegen je praat. Af en toe moet je dan heel hard lachen om haar. Vooral omdat alles zo herkenbaar is: veel taalgebruik pas je zelf toe of heb je toegepast (want taalgebruik verandert en is onderhevig aan trends zoals men nu vaker ciao zegt ipv doei en iedereen elkaar hierin na-aapt). Je wordt je door het lezen van haar boek bewust van je eigen taal-gedrag en dat van anderen. De bijhorende tekeningen, die ze overigens zelf heeft gemaakt, zijn ook erg geestig.

Eindoordeel: ****

1 opmerking:

FigorDVM zei

Ik heb deze collectie taalcolumns en taalobservaties ook gelezen. Het is sowieso boeiend om (veranderend) taalgebruik te bekijken, al sta je er eigenlijk nooit echt bij stil.

Sommige voorbeelden waren, en waar Inez me al voor verwittigde, misschien net iets te gericht op taalgebruik in Nederland (en dus niet meteen van toepassing op het 'Vlaams'). Een aantal keren heb je dan ook eerder een reactie als: "Ja, dus?".

Over het algemeen een collectie luchtige, amusante observaties. Cornelisse bouwt ook genoeg zelfkritiek in waardoor het niet een 'jeetje, kijk eens boe stom anderen taal gebruiken' boekje is geworden. We doen het allemaal, onbewust, vaak, dat vreemde taalgebruik. Net daarom herkenbaar.
***1/2