28 december 2012

Mark Rutte is lesbisch - Raoul Heertje

In't kort:
Raoul Heertje ontmaskert het "Circus", dit wil zeggen de realiteit om ons heen waarin we allen acteur zijn in het door onszelf verzonnen verhaal. Wat wij zelf al doen, wordt vele malen uitvergroot in de media en de politiek.

Mijn oordeel:
Zeer vermakelijk en tegelijk ontluisterend boek. Lezen we er nieuwe dingen in? Niet echt, maar het is altijd goed als iemand het nog eens mooi op papier zet. Heertje is als comedian en satiricus (bij mij vooral bekend uit 'Dit was het nieuws') natuurlijk rad van tong en dat voel je ook aan zijn tekst. De vorm is verfrissend, hij gaat een fijne dialoog aan met de lezer en vertelt onderhouden wat hem stoort aan de media, aan de politiek.

Hij vergeet daarbij niet zichzelf ook op de korrel te nemen.

We kunnen er triest van worden dat de 'eigen mening' niet bestaat en dat dé waarheid ook maar een samenraapsel van persoonlijke voorkeuren is, maar zo ver hoeft het niet te gaan. Als we er ons maar voldoende bewust van zijn.

Goed geschreven, net de goede lengte en de nagel op de kop.

Je moet wel een beetje vertrouwd zijn met in Nederland bekende figuren want dat is de wereld waar we met Heertje naar kijken. Als bijvoorbeeld de namen Joost Zwagerman, Johan Derksen, Linda De Mol en  Maurice De Hond je weinig zeggen, dan is de boodschap nog steeds relevant, maar wordt ze minder duidelijk.

Eindoordeel:
****

1 opmerking:

Zekdempel zei

Ik heb het boek ook net uit. Het leest idd heel vlot doordat de stijl komisch en afwisselend is (gesprek met lezer, weergave interviews, anekdotes, afbeeldingen). Toch vond ik het juist door die afwisseling van stijlen wat te onsamenhangend en anekdotisch. Je springt van het TV-"circus" naar het opiniepeiling-"circus", maar wat wil Heertje nu precies zeggen? Ik klap een boek toch graag dicht met een iets duidelijkere boodschap.

Eindoordeel: ***