1 augustus 2013

Undaunted Courage - Stephe, Ambrose



In ’t kort : USA, eind 18de eeuw. Thomas Jefferson is net president geworden van de piepjonge natie, en heeft van Frankrijk Louisiana overgekocht. Voor alle duidelijkheid, dit Louisiana is niet enkel de huidige staat Louisiana, maar eigenlijk het grootste deel van de huidige USA ten westen van de Mississippi-Missouri.
Dit immense gebied is voor blanken tot dan toe volslagen onbekend, en wordt enkel bevolkt door indianen en enkele verloren gelopen trappers.
Jefferson wil dit gebied zo snel mogelijk ontsluiten, en zoekt een waterweg tussen de Mississippi en de Pacific Ocean. Daarvoor doet hij beroep op een oude kennis, Meriwether Lewis, die samen met kompaan William Clark en een groep van 20 onversaagden dat immense gebied doorkruisen tot bij de Pacific en terug naar Washington. Lewis en Clark houden over deze immense onderneming elk een apart dagboek bij, die als basis dienen voor Ambrose z’n spannende relaas.

Mijn oordeel:  de geschiedenis van de USA heeft me altijd al gefascineerd, vooral dan de vroegere jaren (cfr ook mijn liefde voor de epossen van Beverly Swerling), ook al heb ik er totnogtoe (te) weinig over gelezen. Dit boek stond al een tijdje op de plank te blinken, en eindelijk heb ik het aangedurfd om me erin te gooien.
Ambrose heeft er een lijvig werkstuk van gemaakt (+/- 500 blz), maar net zoals bij z’n eerdere meesterwerk “D-Day” kan hij van het saaiste onderwerp toch een onderhoudend verhaal maken. De aanloop is wat traag, met een introductie tot de (korte) geschiedenis van de USA, een portret van president Jefferson en the life and times of Meriwether Lewis, maar nergens gaat het vervelen.
En dan, het relaas van de toch zelf, spannend, onderhoudend, vlot geschreven, met zin voor detail én zin voor humor. De karakters van Lewis, Clark en enkele van de kompanen worden heel goed uitgetekend, je kan goed inschatten wie wat precies doet, denkt of onderneemt en waarom.
Ambrose verliest nooit het grotere perspectief uit het oog, hij geeft je het gevoel mee te reizen en samen met Lewis als eerste blanke de immense vlaktes van Montana, de Bitterroot Mountains, de Great Falls of the Missouri en al die andere prachtige dingen te aanschouwen.
Gelardeerd met de nodige afbeeldingen en kaarten verlies je ook nooit de draad van het verhaal.
Heel knap gedaan.

Eindoordeel: ****1/2

Geen opmerkingen: