5 mei 2008

The brief wondrous life of Oscar Wao - Junot Diaz

Genre: Familiekroniek

In't kort:
The brief wondrous life of Oscar Wao gaat, u raadt het al, over Oscar Wao. Oscar is een jongen uit een Dominicaanse immigranten familie die echter a-typisch Dominicaans is. In de ogen van Domincianen ben je a-typisch als je voor je 16e nog niet van bil bent geweest en je vaste vriendin / vrouw niet met een aantal bijzitjes bedriegt.

Oscar is een nerd met een enorm gewichtsprobleem. Hij wordt om de haverklap smoorverliefd op de liefde van zijn leven, maar die liefdes beschouwen hem als de afkeer van hun leven. Met andere woorden: nie goe bezig.

Volgens de verteller heeft dit alles te maken met de vloek van de Dominicanen: de fukú (voor de snellen: op het einde van het boek wordt duidelijk dat de pun wel degelijk intended is). Deze vloek heeft alles te maken met het dictatoriale regime van Trujillo, de hogepriester van de fukú. In de roman zien we, in niet chronologische volgorde, hoe de grootvader als eerste de vloek over zich heeft uitgesproken gekregen en hoe later ook de derde en laatste dochter (de moeder van Oscar) deze vloek aan den lijve heeft ondervonden. En dat allemaal omwille van de Liefde.

We krijgen het verhaal van al deze mensen en van Oscars zus Lola, verteld door Yunior, het dan weer wél typische Dominicaanse vriendje van Lola.
In voetnoten verschaft Diaz ons bij tijd en wijlen een inkijk in de wonderlijke geschiedenis van de Dominicaanse republiek ten tijde van het regime.

Mijn oordeel:
Een heel erg leuk en origineel boek. Zeer vlot verteld, in een sappige straattaal alsof iemand je smakelijk en vol overgave over Oscar Wao en zijn vreemde familie vertelt. Doorspekt met Spanglish en Spaanse kreten, die je misschien niet altijd verstaat maar het verhaal wel sappig maken. Het is een familiekroniek with a twist, als het ware.

De achtergrond van de Dominicaanse geschiedenis zorgt voor heel erg vlot leesvoer. Ik was de hele tijd geamuseerd door de verhalen, ondanks de soms vreselijke lotgevallen van de personages. De verteller is vaak even verbaasd als de lezer, en dat werkt aanstekelijk.

Kortom: grappig, ontroerend en leest als een trein. En je leert nog eens wat bij ook!

Eindoordeel:
Voor mensen die van familiekronieken houden: brace yourselves, maar zeker lezen.
Voor mensen die niet van familiekronieken houden: laat dit de uitzondering zijn.
****

1 opmerking:

Tom T zei

Ben ik momenteel in het Nederlands aan het lezen. Ik ben nog maar halfweg, maar ik zeg nu al: heel erg bedankt voor de tip!