7 september 2008

De heks van Wefford - Michael Jecks

Genre: middeleeuwse detective

In 't kort: Ex-tempelier sir Baldwin en baljuw Simon Puttock wonen in een klein dorpje in Devonshire, en samen zorgen zij voor het bestrijden van de misdaad. Op een dag wordt het lijk van Agatha Kyteler gevonden, gruwelijk verminkt. Zij was voor sommigen een bekwame vroedvrouw en kruidenmengster, voor anderen een ordinaire heks. Mensen genoeg die een motief hadden om haar te vermoorden, alleszins, maar een op de vlucht slaande herder lijkt de voor de hand liggende dader. En dan valt er een tweede dode, op krèk dezelfde manier vermoord.

Mijn oordeel: Een detective zoals we er al heel wat hebben zien passeren, maar dan overgoten met een middeleeuws sausje. Het verhaal komt heel erg traag op gang, de eerste dode valt pas op blz 52, de tweede 100 pagina's later. Ondertussen hebben we al een aantal keer mogen lezen dat het verschrikkelijk koud is, dat de winter uitzonderlijk streng is en dat iedereen heel erg veel moeite heeft om zich te verwarmen. Oh ja, en het vroor dat het kraakte...

Je moet even doorbijten vooraleer je in de flow van het verhaal komt, maar uiteindelijk wordt het toch een page-turner. De uiteindelijke ontknoping is niet echt verrassend of ingewikkeld, integendeel, maar dat doet niet af aan de verdienste van de plot, die je toch een paar keer heeft doen twijfelen. Niet briljant, niet slecht.


Eindoordeel: *** (met een halve ster extra omdat ik op vakantie was, en dus erg goed gehumeurd)

Geen opmerkingen: