7 september 2008

Shadowbrook - Beverly Swerling

Genre: roman

In 't kort: het boek speelt zich af tussen 1745 en 1758, in de Verenigde Staten en Quebec. De historische setting focust op de oorlog tussen de Engelsen en Fransen om heerschappij in de Nieuwe Wereld, met de Indianen er tussenin. Daarin volgen we Cormac Shea en Quentin Hale, twee blanke halfbroers die grootgebracht zijn bij de Indianen. Zij zijn zogenaamde 'bridge-persons', mannen die de twee beschavingen met elkaar in verband brengen, en hebben een grote droom waarin de Indianen vreedzaam naast de blanken leven.

Daarnaast is er ook nog het verhaal van Nicole Crane, een jonge Franse dame van Engelse afkomst, die als Arme Klare het klooster van Quebec wil intreden.


Mijn oordeel: een verhaal over trouw, verraad, liefde, dromen en oorlog. Het verhaal wordt chronologisch verteld, maar vanuit verschillende locaties, en dus elke keer door iemand anders verteld. Zo worden verschillende verhalen door elkaar heen verteld, en dat kan even verwarrend zijn. Omdat ik het boek even had laten liggen, ben ik helemaal opnieuw moeten beginnen. Maar de auteur beloont je voor je inspanningen met een ravissant verhaal, waarbij de historische couleur locale zorgt voor een extra toets bij een al heel knap ineengeknutselde roman. En dat de Indianen achteraf met lege handen achterblijven, dat zal niemand verrassen.

Ook nog leuk: je steekt er nog wat van op. Wie wist dat Miami, Ottawa en Delaware ook namen zijn van Indianenstammen ?


Eindoordeel: **** 1/2

1 opmerking:

FigorDVM zei

Ik wist het alleen van Ottawa.

Wie doet beter?

:-)