30 november 2008

Rosemary and Bitter Oranges – Growing up in a Tuscan Kitchen by Patrizia Chen

Genre: eten, Italie, recepten, vakantie

Een letterlijk kijkje in de keuken van een redelijk welgestelde familie (opa, oma, vader, moeder, broertje en zusje) in Italië in de jaren 1950 en later. In het huis met een grote tuin en een grote keuken in Livorno, Toscane groeit de auteur op, en ze brengt veel tijd door met Emilia, de kokkin van de familie, die haar liefde voor goed, smaakvol eten voedt. De herinneringen zijn zo levendig beschreven dat ik, zelfs hier in het koude Engeland, de zon op mijn huid voel, de kruiden in de tuin ruik, en de bedrijvigheid in de keuken hoor. Daarnaast is het boek doorspekt met interessante recepten. Ik kan niet wachten om te proberen Emilia’s tomatensaus te reproduceren, maar vanavond kook ik uit een Japans kookboek dat ik ook laatst gekocht heb.

Ik hou van koken, en van goed eten, en toegegeven, ik kan helemaal opgaan in het lezen van een kookboek. Maar dit boek is nog veel leuker, want het geeft tegelijkertijd vanuit het naïeve perspectief van een jong meisje een beeld van het goede leven in Toscane.

Conclusie: een aanrader voor wanneer je baalt omdat het koud is, het zo vroeg al donker is, en je geen tijd of zin hebt om te koken. Lichte maar lekkere kost!

20 november 2008

Het slimme onbewuste - Ap Dijksterhuis

Genre: non-fictie, psychologie

In 't kort:
We denken allemaal dat we meestal rationele beslissingen nemen. We zien het "bewuste" als slim en het "onbewuste" als dom. Maar het blijkt dat het onbewuste in naar schatting 99% van de gevallen onze acties en reacties stuurt en het bewuste slechts een schamele 1%.

In dit boek worden tal van onderzoeken aangehaald die bovenstaande bevinding onderschrijven. De sterke invloed van het onbewuste op keuzes, creativiteit en de zin en onzin van subliminale waarnemingen passeren oa de revue.

Mijn mening:
Ik vind het altijd bijzonder boeiend om te lezen over hoe het brein werkt. Vandaar vast mijn telkens (on)bewuste (??) wandeling in de bieb naar non-fictieboeken in de categorie "denken". Ik wil zo graag verklaard hebben waarom ik(en andere mensen om mij heen) bepaalde dingen doen. Gedrag is mateloos interessant.

Wat me van dit boek is bijgebleven, is dat je écht beter een nachtje over iets kan slapen dan direct een beslissing te nemen of juist héél bewust een beslissing te nemen. Ik moet er wel bij zeggen dat het dan wel met name gaat over grote beslissingen zoals een huis kopen ed. Je onbewuste is zéér sterk in het je laten nemen van de juiste beslissing. Alles wordt voor je verwerkt zonder dat je er erg in hebt en je doet het dan ook nog goed. Grappig hè.
Bijzonder interessant en bijzonder leesbaar boek.

Eindoordeel:
****
PS Ik ga nu nog één "hersenboek" lezen en dan stap ik even over op wat anders, want tamelijk veel onderzoeken werden elders ook al besproken.

17 november 2008

Quirkologie - Richard Wiseman

Genre: non-fictie, psychologie

In 't kort:
Quirkologie is de benaming van het grappige, originele, onalledaagse onderzoek naar het alledaagse. Richard Wiseman is een onderzoeker die tal van dit soort (grootschalige) onderzoeken naar humor, het paranormale, geluk, etc.. heeft uitgevoerd. Je kent hem misschien van dat grote onderzoek naar "de beste mop". Van dit onderzoek, en meerdere, doet hij verslag in dit boek.

Mijn mening:
Het boek is ontzettend leuk en leerzaam. Er komt een enorme bulk onderzoeksresultaten op je af. Alle onderzoeken zijn mooi aan elkaar gebreid en worden vrij kort behandeld. Je onthoudt helaas misschien 1/3. Ik althans. Er wordt veel informatie op je afgevuurd, maar het leest onzettend vlot en het bevredigt je nieuwsgierigheid naar vragen zoals:
  • Hoe kan ik een leugen herkennen?
  • Is er een verband tussen mijn geboortedatum en mijn geluksbeleving?
  • Is astrologie betrouwbaar?
Grappig is dat de heer Wiseman in zijn epiloog verslag doet van zijn onderzoek naar de meest opzienbarende onderzoeksresultaten. Mensen mochten kiezen van welke resultaten ze het meeste onder de indruk waren. Voor mij was dat het volgende:
"Mensen die in de zomer zijn geboren zijn gelukkiger dan mensen die in de winter ter wereld kwamen"

P.S. Iedereen kan deelnemen aan de geinige onderzoeken van Wiseman. Meld je aan via Surveyshare

Eindoordeel:
****

6 november 2008

Zeemuziek - Sara MacDonald

Genre: familieroman

In 't kort: Zeemuziek gaat over Martha, haar verleden en haar familie. Martha en haar man Fred wonen aan zee in Cornwall. Martha lijdt aan de ziekte van Alheimer, haar man is ongeneeslijk ziek. Ze worden verzorgd door hun zoon Barnaby en hun kleindochter Lucy. Wanneer Lucy op zolder een doos vindt met oude papieren, wordt het verleden van Martha langzaam opgerakeld. Dit heeft o.a. consequenties voor relaties binnen de familie.

Mijn mening: Het boek leest vlot. Herinnneringen worden afgewisseld met het hier en nu. Verschillende leden van de familie worden gevolgd in het verhaal. Karakters komen vrij goed tot uiting, maar blijven hier en daar wat oppervlakkig en stereotiep.
Het is een boek dat lekker verder leest. Ideaal voor op vakantie zou ik zeggen. Al is de inhoud niet altijd zo vreugdevol en gezellig.
Qua verhaal moet ik zeggen dat het wat cliché is. Dit soort verhalen zijn al honderden keren verteld en vooral verfilmd. Weinig vernieuwend.
Niet écht een boek dat in mijn herinnering zal blijven. Het komt op de grote hoop.
Maar als je eens een lekker makkelijk en aangenaam boek wilt lezen, raad ik het wel aan.

Eindoordeel:
***