6 mei 2010

Testimony - Anita Shreve

In't kort:
Een seksschandaal op de prestigieuze Avery Academy, waar een sekstape opduikt van een aantal senior studenten met een minderjarige freshman studente, zet de wereld van alle betrokkenen en hun omgeving op z'n kop.

Mijn oordeel:
Goed boek. Ondanks het gewaagde uitgangspunt, wordt nergens de sensatie opgezocht. De verschillende betrokkenen, ouders, liefjes, tot zelfs een bewoonster van het dorpje Avery die vertelt over de media-aandacht, worden eerlijk aan bod gebracht en nergens wordt de lezer een bepaalde visie opgedrongen. Oordel zelf maar wie er fout is, of de gevolgen te hard of net niet hard genoeg waren voor de betrokkenen.

Vooral ook de schuldvraag wordt in het midden gelaten, evenals de vraag of de reactie van de media en de overdreven preutsheid van Amerika (seksuele betrekkingen zijn bij tieners een feit maar worden snel in de criminele sfeer geduwd) niet te overdreven zijn.

De personages krijgen ook de tijd om open te bloeien voor ons. Je komt steeds meer te weten en het zijn kleine details die hen tekenen. De directeur van de Academy, bijvoorbeeld, wordt door kleine details gekleurd, en het zijn net die details die hem voor elke lezer anders gaan doen overkomen (net zoals je in het echte leven over mensen oordeelt, op basis van schijnbaar nietige details). Ik vind hem bijvoorbeeld een sukkel, maar dan voornamelijk door kleine details.

Hierdoor wint het boek ook aan overtuigingskracht. Door deze subtiele, registrerende stijl van Anita Shreve geraak je ook meer betrokken dan wanneer de emoties voorgeschoteld zouden worden.

De balans in dit boek zat helemaal goed en het las dan ook als een trein. 

Eindoordeel:
****

Geen opmerkingen: