9 augustus 2007

Europese Geschiedenis voor Dummies - Sean Lang

Genre:
Geschiedenis


In de Dummie-reeks vind je boeken over al wat je maar denken kan, en dus ook over de geschiedenis van Europa. En dat uiteraard op de Dummies-manier: met pictogrammetjes, korten en duidelijke zinnen en een vleugje humor.

En het boek brengt inderdaad wat het heeft beloofd: in 400 bladzijden krijgen we een overzicht van de Europese geschiedenis, vanaf de oorsprong van het werelddeel tot de aanslagen in Madrid en Londen.

Uiteraard kan de auteur in 'amper' 400 pagina's nergens diep op ingaan, maar dat weet je als je aan zo'n boek begint. Het blijft dus wat oppervlakkig, maar desalniettemin toch interessant. Immers, naast de ons welbekende West-Europese geschiedenis (Rome, de Franken, de Bourgondiërs, de Habsburgers and the like) wordt ook de (mij althans) minder bekende Scandinavische en Oost-Europese geschiedenis belicht. Nooit geweten dat de Denen en de Zweden elkaar zo naar het leven hebben gestaan. Nooit geweten dat de Litouwers ooit zo gevreesd en machtig zijn geweest. En die Bulgaren waren blijkbaar ook niet te onderschatten.

Daarenboven valt het met die oppervlakkigheid af en toe best mee. De Franse Revolutie wordt heel uitvoerig besproken, met oorzaken, aanleidingen, directe en indirecte gevolgen. Veel meer dan 'Liberté, égalité, fraternité' en de bestorming van de Bastille wist ik daar niet over. Nu dus wel.

Ook de Eerste Wereldoorlog wordt uitvoeriger besproken dan verwacht, met de opkomst van de Serviërs, de rol van de Russen in het hele proces, het Oostenrijks-Hongaarse Rijk en al wat er verder nog bij is komen kijken.

Met een Dummies-boek weet je waar je aan begint (goed gestructureerd, interessant, lekker weglezend, wat flauwe woordspelingen, wat oppervlakkig), en meer moet je er dan ook niet van verwachten. Maar ik was toch positief verrast over de occasionele diepgang in dit boek, wat het een halve ster meer oplevert.


Oh ja, en uiteraard staat hier alles te lezen over de Oostenrijkse Successie-oorlog. ;-)


Eindoordeel: ***1/2

1 opmerking:

FigorDVM zei

Leuk!

Leen ik misschien wel eens van je uit. Mijn geschiedeniskenniskaas vertoont grote gaten. In fact, je kunt het nauwelijks nog kaas noemen.