22 augustus 2007

Notes from a big country - Bill Bryson

Ook bekend als "I'm a stranger here myself".

Genre:
Column / Amerikaans

In 't kort:

Bill Bryson (ondertussen wel bekend bij iedereen) keert, na ongeveer 20 jaar als Amerikaan in Groot-Brittanië gewoond te hebben, met zijn familie (Engelse vrouw en kinderen) terug naar de VS.

Dit boek is een verzameling columns die hij over zijn ervaringen als 'hernieuwde Amerikaan' schrijft voor de Engelse zondagskrant The Mail on Sunday. Hij beschrijft daarbij typische en opvallende Amerikaanse fenomenen, steeds (maar zo is dat bij columns) vanuit zijn eigen verbazing geschreven.


Mijn oordeel:

Bill Bryson heeft de sleutel tot leuk en lekker schrijven gevonden. Zonder ooit plat te worden of goedkope grapjes uit te halen, schrijft hij een boek dat je in een recordtijd uitleest. Zijn stukjes zijn bijna zonder uitzondering boeiend, informatief én grappig. De man heeft een leuke kijk op het leven en voldoende zelfspot om wat anders als navelstaarderij zou kunnen overkomen leuk te brengen.

Wil je op een leuke manier wat opsteken over de VS (let wel, eind jaren '90, dus pre 9/11) en gewoon een leuke leeservaring hebben, dan is dit het ideale boek.
Minpuntje: hij schrijft het voor een Brits publiek en verwijst daarbij naar het verschil tussen Amerikaanse en Britse gewoontes (die voor ons niet noodzakelijk bekend zijn (maar wel bij halve Anglofielen als ik)).


Eindoordeel:

****1/2

Geen opmerkingen: