21 december 2008

Larsson, Stieg - Mannen die vrouwen haten

Genre:
(Zweedse) Thriller


In het Kort:
Hoofdredacteur en mede-eigenaar Mikael Blomkvist van het blad Millennium wordt veroordeeld voor smaad tegen de corrupte industrieel Wennerström en wordt veroordeeld door de rechtbank tot celstraf. Hij trekt zich terug uit de redactie en wordt door de rijke maar disfunctionele familie Vanger gevraagd een duister verleden te onderzoeken en een familiekroniek te schrijven. Deze cold case houdt hem een jaar lang bezig en leidt tot zeer verrassende ontwikkelingen waarbij prooi en roofdier van rol wisselen. Daarbij is hij niet vergeten dat hij zijn veroordeling te danken heeft aan Wennerström en het is hem er alles aan gelegen deze man te ontmaskeren.

Mijn oordeel:
Na het lezen van de 10-delige reeks van het schrijversechtpaar Sjöwall & Wahlöö dacht ik dat ik nooit meer een thriller tegen zou komen van dat niveau. Tot nu! Dit boek steekt de boeken over politieman Martin Beck naar de kroon. Overtijgt het? Dat zal ik pas weten na het lezen van deel 2 en 3 van schrijver Stieg Larsson (laat Kerst maar snel komen!). Deze debuutroman is gepubliceerd na het overlijden van Larsson in 2004 en meer dan 3 voltooide boeken van zijn hand zijn er gewoonweg niet (behalve een onvoltooid manuscript voor deel 4 en een synopsis voor deel 5 en 6 in zijn idee om een 10-delige reeks te schrijven).
Stieg Larsson is maatschappijkritisch, schrijft zeer boeiend en weet met zijn personages in je brein door te dringen. Een waarschuwing is op zijn plaats: dit boek houdt je vaker wakker dan je wenselijk is. Een zeldzaam debuut.

Eindoordeel:
Als de boeken van Sjöwall & Wahlöö helemaal je "ding" waren, dan is het koopadvies: rennen naar de winkel en weer naar huis, je installeren op de bank, vriend(in) het huis uit sturen, de eerste bladzijde openslaan en opgaan in het verhaal.
***** Punt!

2 opmerkingen:

Zekdempel zei

Geheel mee eens. Topklasse en verslavend.
Ik verwonderde me steeds hoe al die essentiële ingredienten voor een succesvol boek continu aanwezig bleven. Dit lijkt bijna onmogelijk werk.

Wel behoorlijke sluikreclame voor Apple ;-)

FigorDVM zei

Ook ik onderschrijf Arts en Zekdempels mening. Tijdens de vakantie gelezen en in twee rukken erdoorheen gevlogen. Zeer verslavend werk, inderdaad, en dat lekkere Scandinavische sfeertje werkt elke keer.

Hij slaagt erin om niet voorspelbaar te zijn zonder daarvoor rare plot twists te moeten gebruiken.

Echt een lekker boek.