31 juli 2011

The Education of a Coach - David Halberstam

In't kort: biografie van American Footballcoach Bill Belichick, die in de eerste helft van de naughties 3x de SuperBowl won met de New England Patriots. Die zeges zijn echter enkel het sluitstuk van een odyssee die al begon bij zijn prille opvoeding. Vader Steve, zoon van Kroatische inwijkelingen (Belicic werd al snel veramerikaanst tot Belichick), raakte geïnteresseerd en later geobsedeerd door het spelletje en schopte het tot assistent-coach van een befaamde universiteitsploeg. Op die manier werd zoon Bill van in de wieg geconfronteerd en betrokken bij de X-en en O-s van deze tactische sport. Al snel werd duidelijk dat hij het potentieel in zich had om het nog beter te doen dan zijn vader. En zo geschiedde.

Stelselmatig klom Bill de ladder op, startend als niet-betaalde scout van een kleine college, via omzwervingen in Texas, New York en Cleveland kreeg hij uiteindelijk de job als head-coach van de Patriots, met het gekende gevolg.

Mijn oordeel: fijn boek, goed geschreven, nooit saai (wat je soms bij een biografie kan verwachten of vrezen). Je moet er wel steeds goed je hoofd bij houden, want soms passeren er op korte tijd heel wat namen de revue, en dat kan soms wat verwarren.
Het geeft ook een uitstekend inzicht in hoe gigantisch veeleisend een job als assistent- of hoofd-coach van een team is. Veel ingewikkelder en tactischer dan pakweg voetbal of basketbal. Maar dat maakt het spelletje net zo mooi.

Eindoordeel: ****

Geen opmerkingen: