8 juli 2011

Homer & Langley - E.L. Doctorow

In't kort:
Homer & Langley zijn twee broers die kort na WOII hun ouders verliezen. Homer is langzaamaan zijn zicht verloren maar weet zich te redden door ruimtes in huis te "voelen". Langley is teruggekeerd uit de loopgraven met door mosterdgas aangetaste longen en stembanden.
Ze zijn een overblijfsel uit de aristocratie en hebben geld genoeg om zonder te werken te overleven. Ze trekken zich steeds meer terug uit de maatschappij en de realiteit. Ze worden kluizenaars. Vooral Langley die alles wat los of vast zit verzamelt, in het kader van een groots project waarin hij wil aantonen dat alles steeds hetzelfde blijft, wordt steeds excentrieker. Homer is door zijn blindheid (en later wordt hij ook nog doof) afhankelijk van Langley.

We volgen hen door het grootste gedeelte van de 20e eeuw, waar ze de verschillende grote momenten van de oorlog meemaken: de swing van de jaren '30, WOII, de hippietijd etc...

Mijn oordeel:
Ik heb het boek gelezen min of meer op basis van de bespreking op de Boleuzia blog. Somehow was ik wel vergeten dat Homer en Langley echt bestaande figuren waren. En eigenlijk was dat wel goed, want er wordt inderdaad nogal wat literaire vrijheid genomen. Ze leven veel langer en nemen in zekere zin meer deel aan de maatschappij dan ze in het echt deden. Dat geeft aan het verhaal ook een veel breder draagvlak. Op deze manier zien we in hun verhaal de geschiedenis van de 21e eeuw grotendeels voorbijtrekken en wordt er door kleine momenten ook kritiek geleverd op die Amerikaanse geschiedenis.

Als personages zijn het ook zeer dankbare figuren. Homer is als muzikant de romanticus, de poëet terwijl Langley de excentrieke, zakelijke verzamelaar is met een missie! Hun onconventioneel omgaan met de alledaagse realiteit heeft wat aantrekkelijks. Tot op zekere hoogte. Aan het einde zie je hun verval steeds sneller gaan en het einde is zelfs akelig.

Doctorow is duidelijk een goed verteller en ik heb dit zeer graag gelezen. Soms is het een beetje ongeloofwaardig wat ze allemaal doen en hoe lang ze het volhouden, maar een goed verteld verhaal mag dat af en toe zijn. Op zijn beste momenten is het boek een spiegel voor onszelf en het beeld is niet altijd mooi...

Eindoordeel:
****

Geen opmerkingen: