8 juli 2011

Smartlap - Joep Van Muylder

In't kort:
Chiel (short for Michiel) is werkloos en wordt op een dag, door zijn beste vriend en louche manager Walter, de job van z'n leven aangeboden: chauffeur van Ray Lorca, een uitgerangeerde Vlaamse schlagerzanger die een comeback gaat maken.

Wat volgt is de posingen van Walter om van Ray een winstgevend product te maken, vooral door langs allerhande pensenkermissen, Vlaamse foren en andere hersendodende brasserieën Ray weer op de kaart te zetten.

Chiel valt in tussentijd voor de charmes van Dina, de dochter van Ray die het smartlapwereldje al evenzeer verafschuwt als Chiel.
Mijn oordeel:
Ik kende deze schrijver totaal niet, maar vond het schaap en de titel intrigerend genoeg om het uit de bieb te ontlenen.

Briljant is het nergens, grote literatuur zeker niet (maar dat pretendeert het ook niet te zijn) en het wil te veel grappen op ons afsturen om een uitstekende satire of parodie te zijn. Maar omdat er zoveel grappen zijn, zijn er ook wel een aantal geslaagd te noemen. We stellen ons bovendien allemaal wel genoeg vragen over dat door Eddy Wally's, Willy Sommersen en andere Laura Lynns bevolkte wereldje en het is leuk er op te 'schijten'. Maar dat is voor mij niet een hele roman lang leuk. Als je dat wegneemt, zijn de personages onvoldoende diepgaand en wordt er vooral gemikt op de instant lach dan op een goed geschreven boek.

Dit gezegd zijnde: Ben Elton heeft zo heel wat boeken volgeschreven en die waren ook niet allemaal de hele tijd super. In Vlaanderen zijn er te weinig van dit soort schrijvers en uiteindelijk is dit boek goed genoeg en was het voldoende entertainend om toch te hopen dat het hier niet bij blijft. Maar dan beter gedoseerd.
Eindoordeel:
***

Geen opmerkingen: